Nadja Gibbins är född och uppvuxen i de norra delarna av Stockholm, men ville prova en annan tillvaro med lugn och ro, skog och närhet till vatten. Hon och maken ville komma ifrån stressen i storstaden.

– Det har blivit en stor skillnad, och det har varit lite svårt att komma in i. Det kanske aldrig sätter sig. Men det är både positivt och negativt. Jag älskar mitt jobb, det är lugnt och skönt här, men det är mycket svårare att hitta på något spontant, och det är långa sträckor till att göra något annat, säger Nadja Gibbins.

Det blev en helt ny tillvaro som väntade i Norduppland, Nadja bytte inte bara boende, utan också yrke i och med flytten. I Stockholm jobbade hon som transportsäljare och funderade på om det var vad hon egentligen ville göra. I Tierp är hon boendestödjare och hjälper dem som behöver med vardagliga saker som att städa, komma ut eller att sitta ned för ett samtal.

– Jag hade jobbat som extra stöd för barn i skolor tidigare, har studerat psykologi och har undersköterskeexamen. Min arbetsgrupp här i Tierp är fantastisk, jag är otroligt tacksam över mina arbetskamrater, berättar Nadja Gibbins.

Men maken jobbar fortfarande i Stockholm, så i veckorna kan det bli lite ensamt i Skärplingehuset.

– Det var inte så det var tänkt, men jag lever på hoppet, säger Nadja Gibbins.

Parets stora intresse är att resa. Långt och länge. Varje år blir det minst en månads vistelse i Asien under vinterhalvåret, och det syns att Nadja kom hem från Thailand för bara två veckor sedan. Solbrännan sitter kvar.

– Vi brukar flyga till Bangkok och så utgår vi därifrån. Det blir Thailand, Kambodja och Vietnam, ofta med buss på egen hand. Vi planerar och tittar på ställen hela året och så testar vi och åker dit på vintrarna, säger Nadja Gibbins.

Det som drar är den positiva och välkomnande mentaliteten de har mött i Asien.

– Efter min första resa kom jag hem som en annan person! Jag kände mig mycket mer öppen, berättar Nadja. I Sverige är det mer tillknäppt, till exempel att barnen inte ska synas eller höras. Så var det inte alls i de asiatiska länderna.

I framtiden tänker de sig att flytta till något av de här länderna och fortsätta inom yrket, som volontär, med barn. Kanske om tio år.

– Men den svenska, klara luften är alltid underbar att komma tillbaka till. Luften i Asien är väldigt tung och fuktig.

Åldern då, hur känns det att bli 40?

– Hur bra som helst, jag har aldrig varit mer bekväm med livet. Man blir visare och släpper en massa måsten, säger Nadja.

Är det något som inte blivit som du tänkte i Skärplinge?

– Jag hade tänkt mig långa stärkande promenader i skogen, men jag är ju för rädd! Rädd för vildsvin, rådjur, älgar och det har också skymtats björn, har jag hört. Nu var det ju till och med varg ända inne i Tierp! Sen vore det också roligt att få lite mer kontakt människorna som bor i Skärplinge, det kan nog ta lite tid, det sociala, även om man har barn i skolan, säger Nadja Gibbins.