Cornelia Wisén har precis inhandlat färska blommor. Fast det redan är en bukett tar hon isär den. Hon skär varje stjälk individuellt och lägger ner stor omsorg på att sätta ihop varje blomma och kvist i den formation hon vill ha dem för att passa den avsedda vasen. Men sedan är hon också blivande florist och går en floristutbildning på deltid som hon blir klar med till sommaren.

– Drömmen är att driva eget företag som florist. Jag har valt att omutbilda mig mitt i livet. Nu ska jag göra något jag vill.

Hon vill ha ett yrke där hon får skapa och jobba självständigt. Som florist och egenföretagare kan hon ha ett arbete hon trivs med men samtidigt vara mobil och ta med sig jobbet till nya platser.

Artikelbild

| Cornelia Wisén har valt att utbilda sig till florist mitt i livet. Den 3 december fyller hon 50 år.

Familjen flyttade till Sigtuna 2013. Trevåningsvillan är nyrenoverad i varje vrå. Många skulle nog gärna slå sig till ro här resten av livet, men inte Cornelia Wisén. Hon uppskattar att hon har flyttat över trettio gånger i sitt liv.

– Jag är rastlös. Vi är som nomader, vi reser och flyttar mycket, säger hon.

Sedan hon blev tillsammans med sin man Mikael Andersson för 20 år sedan har de flyttat cirka nio gånger. Han är flygkapten på SAS och reser naturligt i sitt arbete.

Cornelia Wisén jobbade under många år som fotomodell och vande sig tidigt att flytta runt mellan olika länder.

– Jag träffade en massa roliga människor och bodde ihop med andra modeller.

Hon blev upptäckt av en modellscout på bussen vid 19 års ålder och fick snabbt kontrakt med en av Sveriges ledande modellagenturer och fick många jobb som sportmodell och inom badmode. Karriären tog henne till bland annat Tyskland, Schweiz, Österrike, USA och Spanien. Ändå kände hon att hon inte ville stanna i modellvärlden för länge.

– Det är en tuff bransch. Man är som en produkt och folk tycker att de har rätt att kommentera ens utseende som det passar dem.

Hon funderade på att byta jobb, men tjänade för bra för att riktigt komma till skott.

– Man kunde tjäna tio tusen kronor om dagen och då blev man inte riktigt motiverad att byta till ett jobb där man tjänade betydligt mindre.

Åren som modell kan ha lagt grunden till att hon tycker det är naturligt att flytta på sig, men hon känner dem som tycker att hon och familjen borde slå sig till ro.

– Vi kan vara avundsjuka på dem som är nöjda att bo på samma ställe under lång tid, men vi har samtidigt ett behov av att röra på oss.

Nu fyller hon 50 år och familjen planerar att flytta igen om några månader, men har ännu inte bestämt vart. Den mobila livsstilen har fört med sig att hemmet är sparsamt inrett. Stora öppna rena ytor, med någon accessoar i form av en vas eller tavlor som är omsorgsfullt utvalda. Cornelia Wisén är inte förtjust i onödiga saker.

– Jag är helt allergisk mot fjorton skåp med prydnadssaker och flerdubbla uppsättningar serviser. Allt ska kunna användas. För varje flytt har behovet av saker minskat, säger hon.

Men det är inte bara flyttar mellan olika platser som har fått henne att tänka så.

– Vi har förlorat många vänner i unga år och insett att saker är döda ting.

Både hon och Mikael har ett stort intresse för inredning, men tycker det är onödigt att lägga dyra pengar på det och tror på tanken om återvinning. Möblerna i vardagsrummet, som ser toppmoderna ut, har de fyndat på Blocket och second hand. När de sedan flyttar åker sakerna tillbaka till secondhandbutiken.

– Det tar tid att hitta exakt det man vill ha, men det behöver inte kosta mycket att ha fint hemma.