Överläkare säger upp sig i protest

UNT har pratat med överläkare Stefan Branth, som lämnar lasarettet i Enköping i protest mot överbeläggningar.

13 februari 2013 19:04

Stefan Branth, överläkare på lasarettet i Enköping, blev förra året belönad som ”Årets visslare” av yrkesföreningen Sjukhusläkarna för att ha slagit larm om överbeläggningar och vad de innebär för patientsäkerhet och arbetsmiljö. Nu lämnar han akutmottagningen och Enköping.

Varför har du sagt upp dig?
– Jag orkar inte se hur utvecklingen av akutsjukvården hela tiden går åt fel håll. När jag lämnade Akademiska för lasarettet i Enköping i februari i fjol var det fortfarande bättre här än där. Men nu är den arbetsmässiga situationen ohållbar även här. Vi får inte tag i läkare med rätt kompetens och det blir helt enkelt för jobbigt att arbeta ständiga dubbelpass med ansvar för många patienter.

Påverkas ni i Enköping också av situationen på Akademiska?
– Ja i hög grad. Vi har för få patientplatser här, men patienter som behöver komma till Akademiska får inte plats där på grund av överbeläggningar.

Det har inte hjälpt att du ”visslade” då?
– Nej tyvärr, det blir snarare värre, och nu ska det sparas ännu mera på Akademiska. Personalen där har slagit larm med namninsamlingar och demonstration, men politikerna lyssnar inte, och sjukhusledningen gör vad den kan för att följa direktiv från politikerna. Vi behöver fler platser, på Akademiska och här, men i stället dras det ner på platserna.

Du gör sista officiella arbetsdagen på fredag. Vad gör du sedan?
– Jag lämnar över här först, och sedan ta ut den kompledighet jag har och få tid för familjen som jag knappt hunnit se de senaste månaderna. Jag tycker väldigt mycket om att vara läkare och träffa patienter, men de förhållanden som råder på våra sjukhus är helt otillfredsställande. Jag kan tänka mig att ägna mig åt forskning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!