Med en kropp som är till 90 procent täckt av tatueringar möts den 64-årige brittisk-amerikanske föreläsaren ständigt av fördomar, som han i sin tur under sina föreläsningar genast ser till att dräpa. Att fasaden inte alltid rimmar med kärnan är nämligen en viktig del av budskapet.

– Människor ser mig och tänker att jag är elak, ett rötägg, en läskig kille. Och så står jag och föreläser om att krossa fördomar och att möta negativitet med ren kärlek, säger Scary, som växte upp som Earl Kenneth Kaufmann i staden New Hope i Minnesota, USA.

Men The Scary Guy, som han hetat på riktigt i cirka 20 år, har inte alltid varit en kärlekens predikant.

Artikelbild

| För åtta år sedan föreläste The Scary Guy i Gottsundakyrkan för Gottsundaskolans elever. Här bjuder han på en kram.

– Jag föddes inte såhär. I 43 år var jag en person som själv hatade, som själv hade fördomar, som bråkade, säger den internationellt kritikerrosade föreläsaren.

– Men en dag bestämde jag mig att utmana mig själv att under sju dagar inte ge hat utan enbart kärlek, oavsett vad som kastades på mig – och nu har den utmaningen pågått i 20 år.

LÄS MER: The Scary Guy träffade Gottsundaelever (2010)

13 november kommer han till eventet ”Uppsala tar ansvar” på UKK för att tala om vikten av att inte döma varandra utifrån hur vi ser ut och att inse vårt eget ansvar: hur var och en kan påverka och förändra världen med det egna beteendet.

Eventet arrangeras för femte året i rad av affärsnätverket Relation och syftet är att belysa miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvarstagande.

Senast The Scary Guy var i Uppsala, i maj 2010, besökte han Gottsundaskolan, som första svenska skola. Men att han mötte eleverna i Gottsundakyrkan minns han i ärlighetens namn inte riktigt.

– Är det sant, har jag varit i Uppsala innan? Förut talade jag mest på skolor. Barns beteende är reflektioner av oss som samhälle. De är symptom. Om barn är arga, elaka och käftiga är det för att vi är det som samhälle.

När han får höra att skolan nyligen brunnit ner reagerar han med bestörtning.

– Det var en oerhört sorglig nyhet. Det bekräftar hur viktigt det är med emotionell undervisning och träning i hela samhället – med avstamp redan i grundskolan.

Förutom att föreläsa på skolor har The Scary Guy även jobbat med poliskårer och militär. De senaste åren kommer fler och fler förfrågningar från företag och företagsmässor.

– Det har hänt något, psykisk hälsa har blivit viktigt idag. Företag börjar inse att det är en fråga om vinst och förlust att medarbetare mår bra. Man förlorar potential när medarbetare inte mår bra.

Scary säger att han ser fram emot Uppsala tar ansvar – men är också lite bekymrad:

– Jag har bara 45 minuter på mig att försöka förändra hur människor tänker. Men jag ska försöka.