Välklätt en del av affärsidén

13 maj 2017 15:00

Ägaren Jan Berglund tar emot i Jaber modes vackra lokaler vid Fyris torg. Butiken andas exklusivitet med raka rader av välvikta herrkläder.

- Butikspersonalens klädsel är viktig för hur kunden uppfattar företaget. På 70-talet var klädkoden strikt med kostym och slips. Men arbetsklädseln inom konfektion har blivit betydligt mer avslappnad med åren. Idag har våra anställda jeans, skjorta och kavaj.

Jan Berglund menar att det är svårt att se en generell klädkod inom konfektionsbranschen.

- Om du ser dig omkring i stadens olika klädbutiker varierar det väldigt mycket hur personalen är klädd. De anställdas klädsel speglar typen av mode butiken säljer.

- Som man är klädd blir man hädd är ett gammalt svenskt ordspråk som jag brukar använda mig av. Det innebär att man blir bemött av andra efter hur man själv är klädd. Vårdad klädsel och vårdat språk är vår butiks ledord.

Jaber mode har många unga kunder som vill få klädselråd.

- Mitt bästa tips vid val av kläder är att utgå från vilka sammanhang du befinner dig i. Är du exempelvis ny på en arbetsplats? Försök att klä dig så neutralt som möjligt tills du vet vilken klädkod företaget har. Välj gärna något nedtonat i grått till en början. Du bör inte vara mer uppklädd än chefen.

Henrik Engberg är butikschef på Bergmans Konfektion. Butiken är ljus och luftig och fylld med märkeskläder för både dam och herr. De tre kvinnorna som arbetar i butiken när UNT är på besök är klädda i byxor och blus.

- Vår dresscode för personalen är främst ”hel och ren”. Men vi som arbetar i butiken vill också signalera kvalitet med kläderna vi bär.

Även Henrik har märkt att svenskar gått mot ett mer avslappnat mode de senaste åren.

- Länge har slipsen varit otroligt central för att signalera makt och stil. Men efter att Ericssons före detta VD Carl-Henric Svanberg sågs i media utan slips för några år sedan, har alltfler följt i hans fotspår.

Företagens klädkod handlar inte bara om bransch, utan även om vilken stad de ligger i, säger Henrik.

- Uppsala har överlag inte en strikt klädkod. Här kan du gå in på bankkontoret och se personalen klädd i jeans och tröja. Detta är mer ovanligt i Stockholm.

På Bergmans tipsar de sina kunder om att bygga upp en basgarderob av kvalitétsplagg. Kläder som lätt kan kombineras och varieras utifrån sammanhangets formalitetsgrad.

- Kvinnor behöver en lite bredare basgarderob än män, då de har fler plagg att välja på i form av klänningar, kjolar och byxor.

För män kan det räcka med en kostym, ett par bomullsbyxor och ett par jeans och en variation av tröjor. Dessa kan sedan ”korsköras” tillsammans i olika kombinationer.

- Det absolut viktigaste är att du känner dig bekväm i kläderna du bär. Att vara välklädd både på jobbet och privat är en boost för självförtroendet.

Jan och Ulla Berglund

Arbetsplats: Jaber mode. Jan och Ulla Berglund äger butiken ihop.

Jaber mode är ett familjeägt företag som startade 1974. Butiken ligger på Fyristorg i centrala Uppsala.

De här kläderna har jag på mig idag (Jan):

Sommarblå italiensk Canali-kostym, ljusblå skjorta från Eton och en rödrosa slips från Canali. ”Tanken med att bära dessa kläder är att signalera att butiken säljer plagg av god kvalitet. Men också att visa kunderna hur våra kläder ser ut.

De här kläderna har jag på mig idag (Ulla):

Vit-och mörkblårandig kjol från Ralph Lauren. Blå topp från DKNY. ”Kläderna signalerar välkläddhet. Vår slogan är: ’Vi säljer inte kläder, vi säljer stil’. Det passar bra in på de här kläderna.”

Henrik Engberg

Arbetsplats: Bergmans konfektion. Henrik Engberg är butikschef på Bergmans och har arbetat i butiken i 22 år.

Bergmans Konfektion slog upp sina portar redan 1929 i Uppsala. De flyttade till nuvarande lokaler på Drottninggatan 1964.

De här kläderna har jag på mig idag:

Kostym från Oscar Jacobson och skjorta från Stenströms. ”Vi som arbetar inom modebranschen är själva klädintresserade och då är det naturligt att vara välklädd på jobbet.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Mikaela Lindberg