Uppsalabon har granskat tech-miljardärer

Den nya digitaliserade ekonomin har skapat många nya svenska miljardärer – bland annat från Uppsala. Deras resa har Uppsalabon Jon Mauno Pettersson och kollegan Erik Wisterberg beskrivit i boken ”Sveriges nya miljardärer”.

Uppsalabon Jon Mauno Pettersson (bilden) och kollegan Erik Wisterberg har skrivit boken ”Sveriges nya miljardärer”.

Uppsalabon Jon Mauno Pettersson (bilden) och kollegan Erik Wisterberg har skrivit boken ”Sveriges nya miljardärer”.

Foto: Gustaf Andersson

Ekonomi2019-11-17 13:00

Till vardags arbetar Jon Mauno Pettersson, 30 år, som nyhetschef på nyhetssajten Breakit i Stockholm. I mer än fem år har han bevakat den svenska tech- och start-up-branschen där flera av de nya miljardärerna finns.

– Vi tyckte båda att det saknades en granskande bok om det nya tech-undret i Sverige, samtidigt som vi ville ge en unik inblick i de här nya makthavarnas liv, säger Jon Mauno Pettersson.

I boken tar författarduon ett grepp på den nya generationen av superentreprenörer som ligger bakom succéföretag som Spotify, Foodora-ägaren Delivery Hero, Apotea och Izettle. Vidare berättas historien om hur betalningstjänst- och bank-företaget Klarna grundades av Uppsaladuon Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.

– Utmaningen med Klarna var att berätta något nytt. I Sebastians fall handlar mycket i boken om hans ledarskapstil, som inte är så vanlig i Sverige, men desto vanligare i USA. Enligt honom ska det vara som att spela i Champions League när man jobbar på Klarna. Jobbet ska vara det viktigaste i livet, säger Jon Mauno Pettersson.

Hur ser du på Uppsala som tech- och start-up-stad?

– Jag tycker Uppsala står sig starkt då flera profiler kommer härifrån. Talang finns, mycket tack vare universitetet, men baksidan är väl att det är så nära till Stockholm där mycket av riskkapitalet finns. Det svåra är att behålla företagen i Uppsala.

Jon Mauno Pettersson har skrivit boken Sveriges nya miljardärer tillsammans med Erik Wisterberg.
Jon Mauno Pettersson har skrivit boken Sveriges nya miljardärer tillsammans med Erik Wisterberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!