Mäklarkritik mot Hemnet

Reaktionerna på att bostadssajten Hemnet ska börja ta ut en ny avgift för sina annonser är skiftande. Flera mäklare i Uppsala är negativa till beslutet.

11 april 2013 08:48

– Att lägga ut ännu en kostnad på kunden är fel. Vi tycker inte alls om beslutet som bara är ett sätt för ägarna att tjäna mer pengar, säger Göran Eriksson, fastighetsmäklare och franchisetagare på HusmanHagberg i Uppsala.

Hemnet ägs till hälften av Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån. Den andra halvan ägs av de två mäklarförbunden. Enligt KIA-index som mäter antal unika webbläsare per vecka är Hemnet Sveriges 19:e mest välbesökta sajt, med 1,3 miljoner besökare i förra veckan.

Avgiften, som börjar tas ut den 1 juli, är på 600 kronor som den som vill sälja sin bostad ska betala enligt nyhetsbyrån TT. Beloppet efter moms delas lika mellan Hemnet och mäklaren.
Enligt Hemnet är det nödvändigt att söka nya intäktskällor i takt med att webbtrafik flyttar från traditionella datorer till mobiler, eftersom annonsintäkterna minskar.
– Vi vill göra det tydligt för säljaren vad det är man betalar för. Och 600 kronor inklusive moms är en rimlig ersättning, säger Hemnets vd Carl-Henrik Borg.

Dan Sånglöf, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Uppsala, säger att han har viss förståelse för Hemnets beslut.
– De måste få det att gå ihop på något sätt, men nackdelen är att det är kunderna som får betala. Jag tycker beslutet är bra om sajten blir mer renodlad och lättare för kunderna att hitta i, för det blir rörigt om det är för många annonser, säger Dan Sånglöf.
Samtidigt finns en viss oro för att det ska bli fler annonser i framtiden.
– Om de tar ut en avgift, men inte lyckas med att få sin webb mer kundvänlig då har de missat hela grejen, säger Dan Sånglöf.

Hans kollega Kent Lindström anser att avgiften kommer att försvåra mäklarnas arbete och göra det dyrare för kunden.
– Jag tycker det är negativt att vi ska behöva ta ytterligare 600 kronor av kunderna, säger han.
En ledamot i Hemnets styrelse hoppade under onsdagen av i protest mot beslutet om den nya avgiften.
– Jag anser att det här är helt fel väg att gå. Hemnet har en fantastisk och unik situation som det är, företaget tjänar mycket pengar och är välkänt hos konsumenterna . Det här öppnar för konkurrenter, säger Pasha Sabouri, vd för mäklarföretaget Notar och ordförande i Fastighetsmäklarförbundet (FMF) till TT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom