Lokal sprit räddad – tack vare nytt samarbete

Uppsala Destilleri, som tillverkar whisky, har dragits med lönsamhetsproblem och varit hotat. Nu har verksamheten räddats tack vare en annan lokal aktör.

Magnus Johansson driver Uppsala destilleri.

Magnus Johansson driver Uppsala destilleri.

Foto: Madeleine Andersson/UNT-arkiv

Ekonomi2019-11-15 21:02

Tidningen har tidigare berättat om Uppsala Destilleri och dess verksamhet som är belägen i Ströby, en knapp mil väster om Uppsala. Under hösten har företaget haft ekonomiska bekymmer.

– Jag har kämpat med det här i fyra år. Till slut når det en punkt när det blir för tufft, säger Magnus Johansson som driver Upsala destilleri och som till vardags arbetar som fritidsassistent på Gamla Uppsala skola.

På företagets hemsida berättas att de whiskeyfat, som privatpersoner äger, har säkrats upp hos den nya samarbetspartnern, Länna bruk dryckeshandel. Sammanlagt berörs omkring ett 80-tal whiskyägare och ett 40-tal fat med whisky.

– Verksamheten svävar fortfarande lite grann i luften. Det enda jag vet är att lagret med whisky är räddat ett tag framöver med Länna bruk dryckeshandels samarbete. Alla ska få det de har betalat för, fortsätter Magnus Johansson.

Kan det bli tal om att ni blir uppköpta helt och hållet?

– Det är det som svävar i luften. Går det att få företaget på rätt köl så kan de (Länna bruk dryckeshandel) gå in med pengar i företaget. Det kan även bli tal om ett nytt bolag eller ett rent samarbete.

Genom åren har Uppsala Destilleri utöver whiskytillverkning även tillverkat rom och gin och absint. Produkter som har varit möjliga att köpa på Systembolaget.

Uppsala Destilleri omsatte förra året 340 000 kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 64 000 kronor, enligt årsredovisningen.

Karta: Uppsala destilleri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!