Hyresmomsen stänger dörren till sunt förnuft

Momsfritt stjälper istället för hjälper uthyrare, skriver Anna Sandberg Nilsson, momsexpert hos Svenskt Näringsliv.

Många lokaler står tomma stora delen av tiden och hade kunnat hyras ut om reglerna varit mer förmånliga.

Många lokaler står tomma stora delen av tiden och hade kunnat hyras ut om reglerna varit mer förmånliga.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2020-08-05 07:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att det finns lediga lokaler medför föråldrade momsregler att lokaler ofta inte kan användas för nya hyresgäster eller förändrade behov. Reglerna utestänger idrottsföreningar, vård/skola/omsorg från lokaler, motarbetar aktiviteter i utanförskapsområden, hindrar delade miljömässigt hållbara arbetsplatser, missgynnar upprustade lokaler och hindrar flexibla butikslösningar. 

Under pandemin blir dessa brister särskilt tydliga när vi behöver lokaler för fältsjukhus, vård- och evakueringsboenden samt tillfälliga arbetsplatser. Skatter behöver utformas så att de bidrar till en god ekonomisk utveckling och ett samhälle som fungerar. Varken politiken eller finansdepartement har försvarat hyresmomsens negativa effekter men handlingskraften lyser med sin frånvaro.

Problemet är inte momsplikten utan att det finns undantag från moms vid uthyrning av fastigheter. Undantag brukar felaktigt kallas momsfritt. Men momsfritt är inte fritt från moms utan medför dold moms när den som hyr ut momsfritt inte kan göra momsavdrag på sina kostnader. Därför finns sedan 1979 en frivillig hyresmoms. Reglerna är omoderna och kan inte tillämpas vid uthyrning till hyresgäster som bedriver undantagen ”momsfri” verksamhet, inte heller vid deltidsuthyrning, delade arbetsplatser eller för kortare hyresperioder. För många fastighetsägare är frivillig hyresmoms en förutsättning då moms på hyran medför momsavdrag på inköpen vid byggnationen, drift, underhåll och andra investeringar. Om den frivilliga hyresmomsen sedan bryts försvinner hela momsavdraget och inköpen blir 25% dyrare och dessutom måste momsen på investeringar (byggnation, ombyggnad) återbetalas i delar 10 år tillbaka i tiden. Effekten blir att många fastighetsägare väljer bort uthyrningar som inte kan omfattas av den frivilliga hyresmomsen.

Den föråldrade hyresmomsen medför stora samhällsproblem då lokaler står tomma istället för att användas. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, har i en rapport räknat på problemet med lokalsvinn och kommit fram till att kontor och andra verksamhetslokaler bara används 10 % av tiden. Hur stor denna andel är kan säkert diskuteras, men det är klart att lokaler behöver omfördelas, anpassas och användas mer - inte minst nu när ekonomin måste återstartas efter pandemin. Men här är momsen en stor skurk och ett problem som enkelt kan lösas. Svenskt Näringsliv har färdiga förslag på ändrade regler som löser dessa problem och tar bort ovanstående begränsningar i hyresmomsen. Detta kan ske utan offentligfinansiell kostnad då momsskattebasen ökar. 

Att regering och riksdag tyst tillåter dessa problem samtidigt som så stor del av lokalerna står tomma är obegripligt. Politik är att vilja har vi lärt oss. Men vad gäller hyresmomsen verkar ingen vilja finnas, förutom viljan att sticka huvudet i sanden. Det är dags att öppna dörren och släppa in förnuftet.