Stoppa steriliseringen

Tvångssteriliseringar borde vara ett avslutat kapitel. Ändå tvingas transsexuella till sterilisering för att få rätt vård. Trots detta blockerar KD frågan i regeringen, skriver Sissela Nordling Blanco och Mira Larsson.

11 november 2011 18:04

I dag invigs årets Uppsala Pride. Familj är årets tema. Det är ett viktigt val av tema då många familjeformer som faller utanför normen motarbetas och ställs i ett juridiskt ingenmansland. Normer kring kön och familj påverkar också människors kroppsliga integritet, allra tydligast genom den lagstiftning som kräver sterilisering av transsexuella.

Det är dags att utmana bilden av Sverige som ett öppet och jämställt land som respekterar de mänskliga rättigheterna. Tvångssterilisering har en lång och brutal tradition i Sverige som har riktat sig främst mot kvinnor inom resandefolket, funktionsnedsatta och så kallade asociala kvinnor vilket var en godtycklig definition som rymde allt från hbtq-personer till personer som levde i prostitution. Det gemensamma för tvångssteriliseringarna, som i dag klassas som brott mot mänskligheten, är idén att en bättre mänsklig ras och ett bättre samhälle skapas genom att maktens män kontrollerar våra kroppar och vår reproduktion. Det som klassas som tvångssteriliseringar är både det som skedde med fysiskt våld och det som skedde genom utpressning. Det var bland annat många personer som tvingades till sterilisering för att få göra abort eller få vårdnaden över sina barn.

Men tvångssteriliseringarna kan tyvärr inte bara förläggas till en dåtid där rasbiologi var det ledande idealet. Tvångssterilisering av transexuella är något som pågår här och nu, i Sverige år 2011. För sterilisering är fortfarande ett krav för att få den många gånger livsnödvändiga könskorrigerande vården. Det är med andra ord en utpressningssituation där transsexuella tvingas till sterilisering för att erhålla nödvändig vård.

Att denna lag strider mot de mänskliga rättigheterna slogs fast av Europarådet när de i somras släppte en rapport om hbt-personers situation i Europa. Där rekommenderas Sverige bland annat att ”Avskaffa sterilisering och andra obligatoriska medicinska ingrepp som krav för att en person ska få sin könsidentitet juridiskt erkänd”.

Sedan rapporten kom har alla partier förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställt sig bakom en förändring av lagen. Det finns med andra ord en stor majoritet för att förpassa tvångssteriliseringarna till historien, men ansvarig minister Göran Hägglund (KD) vägrar ta upp frågan för behandling. De övriga regeringspartierna har hittills inte velat köra över Kristdemokraterna och låter därmed en liten konservativ minoritet styra all politik som handlar om transpersoners rätt till vård och unga hbtq-personers hälsa.

Vi vill därför ta Pride-tillfället i akt och fråga regeringspartierna varför de förvägrar människor den grundläggande mänskliga rättigheten att bestämma över sin egen kropp? Ska verkligen ett litet parti som Kristdemokraterna få agera bromskloss för en fråga som har stor majoritet i riksdagen?

Det är odemokratiskt att ge så förödande mycket makt till en konservativ minoritet, bara för att hålla ihop blockpolitiken. Regeringen måste våga sätta ner foten och lägga fram en proposition för en ändring av lagen om fastställelse av juridiskt kön.

Sissela Nordling Blanco

talesperson för Feministiskt initiativ, grundare av Uppsala Pride

Mira Larsson

Feministiskt initiativ

UNT 12/11 2011

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!