Nu får Owes Dagny ett fik

I höst öppnar Dagnys Boogie Café på Drottninggatan. Det blir ett fik i 50-talsstil helt ­genomsyrat av Owe Thörnqvists artisteri. En jukebox fylld med hans låtar och en helkropps­figur i silikon av honom är några av inslagen.

28 augusti 2009 06:00
Owe Thörnqvists fans har mycket att se fram emot. På söndag är det Rumbiad i Engelska parken med Owe Thörnqvist själv på scenen.
Och om en månad öppnar alltså, om allt går enligt planerna, ett kafé med Thörnqvist-tema på Drottninggatan 12 där Escobar tidigare höll till. Det ska bli ett musikkafé med bland annat en jukebox innehållandes Owe Thörnqvists låtar samt en scen med plats för karaoke och andra framträdanden.
- Kul idé. Kanske kan det bli en plattform för nya talanger som vill försöka sig på min repertoar, säger Owe Thörnqvist.

Bakom satsningen står Lowe Hedman, som äger fastigheten. Han tycker att Uppsala varit dåligt på att ta till vara hemmasonen Owe Thörnqvists artistskap.
- Det här är ett sätt att försöka gottgöra det. Vi samlar hans visor, skivor och skivomslag. Och teckningar, för han är en skicklig tecknare också. I framtiden blir det kanske en fast utställning i vår källare, säger Lowe Hedman.

Förebilden för Dagnys Boogie Café är Kafé Sjuan, kaféet på Bredgränd 7 där legendariska servitrisen Dagny jobbade - hon som Owe Thörnqvist sjunger om i slagdängan från 1958. Owe Thörnqvist skrattar stort när han minns fikastunderna:
- Jag gick dit efter jag tränat boxning. Kom man med blåtira fick man sockerkaka av Dagny. Hade man dessutom fläskläpp fick man en mazarin också!

Hur ska ett kafé i Kafé Sjuans stil vara?
- Det ska ha en jukebox. Och bra husmanskost. Jag är en baddare på att laga mat själv, säger dom. Kanske kommer jag förbi och presenterar mina specialrätter för krögarna och bakar mitt fantastiska dinkelbröd.

Och kanske uppträder du där någon gång också?
- Det kan nog hända.
Någon som ständigt finns på plats är Owe Thörnqvists silikontvilling. Helkroppsdockan, som enligt uppgifter är kusligt lik originalet, kommer att sitta vid baren med gitarr och munspel. På Rumbiaden i helgen visar konstnären Björn Elmgren bilder på hur dockan gjordes. Där kommer också Dagnys Boogie Café i ett restaurangtält att ge en försmak av det som väntar.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow