Öl på modet

På lördagen står Uppsala värd när hembryggar-SM anordnas. City har träffat några av stans ölentusiaster, för att titta närmare på öltrenden.

25 maj 2012 09:02

När Uppsalas lokala bryggeri Slottskällan startade för ungefär 15 år sedan fann det bara en handfull mikrobryggerier i Sverige. I dag har föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier 23 medlemmar och det finns ett betydligt större ölintresse. Det märks också på antalet deltagare i hembryggar-SM. 144 bryggare och 477 öl är anmälda till tävlingarna som går av stapeln i Gränby ishall på lördagen.
– För några år sedan kände folk bara till ljusa lager, men nu är intresset för öl mycket större och det finns massvis av mikrobryggerier och hembryggare, säger Maarten Vanwildemeersch, som är ölbryggare på Slottskällan och medlem i Uppsala Hembryggareförening som arrangerar SM-tävlingarna.

SM består av två tävlingar. Dels är det domartävlingen där en jury utser de tre bästa i varje kategori, där vinnarna sedan tävlar om titeln Svensk mästare i hembryggeri. Dels är det folkets val där besökarna röstar fram sina favoritöl.
– Jag brygger inte lika mycket hemma nu när jag jobbar med det professionellt, men jag är fortfarande engagerad i föreningen. Dels handlar det ju om att man tycker om öl, men jag tror framför allt att SM-tävlingen har blivit så populär för att det är väldigt socialt och att man får nya vänner genom ett gemensamt intresse, säger Maarten Vanwildemeersch.

En annan måttstock på ölens popularitet är Systembolagets utbud, som har förändrats de senaste åren.
– Det har gått lite från kvantitet till kvalitet och vi lagerför mer lokala sorter och har ett större tillfälligt sortiment, säger Rune Strömblom, som är ölansvarig på Systembolaget på Dragarbrunnsgatan.

I början på varje månad kommer det in nyheter och då är det ofta från mindre bryggerier som brygger en sort tillfälligt . Dessutom sker en webblansering för ett antal sorter i mitten på varje månad som man kan beställa.
– Det kommer mer pålästa kunder och man märker att folk är benägna att testa nya sorter. Det är exempelvis många som tar en av varje, i stället för att köpa många av en sort, säger Rune Strömblom.
Den irländska puben O’Connor’s på Stora Torget kör på ett liknande koncept med ett standardsortiment på 200-300 ölsorter och sedan mängder av tillfälliga sorter. Ibland upp mot tusen öl, vilket gör dem till ett erkänt vattenhål för alla ölfantaster i Uppsala.
– Både nybörjare och inbitna stammisar är jätteintresserade av att prova nyheter och testa nytt. Inte minst råder det en IPA-trend (India Pale Ale), med många humlestarka ölsorter från amerikanska mikrobryggerier, berättar Lisa Larsson, som är bartender på O’Connor’s.

Sortimentet på O’Connor’s är i ständig förändring och det kommer leveranser på bara en låda eller ett fat. Av barens 40 ölkranar är 10-15 så kallade gästkranar där sorterna byts ut i samma takt som faten tar slut. Personalen har fullt sjå att uppdatera kunskaperna, men brukar få hjälp av stamgäster.
– Jag snappar upp nya grejer hela tiden. Dels får jag ju läsa på innan arbetspasset, men sen har vi stamgäster som är levande uppslagsverk när det kommer till ölkunskap som jag lär mig jättemycket utav, säger Lisa Larsson.

 

5 x öltips

Hembryggar-SM
Var: Gränby Ishall B, Råbyvägen 71.
Vad: SM och Skandinaviskt mästerskap i hembryggeri imorgon, lördag. 144 bryggare bjuder på smakprov av sitt hembryggeri.
Övrigt: Du kan vara med att avgöra vem som vinner SM i kategorin folkets val genom att rösta på din favorit.

Slottskällan
Var: Märstagatan 10
Vad: Lokalt mikrobryggeri som arrangerar ölprovningar för både grupper och privatpersoner.
Övrigt: Slottskällans olika produkter säljs på flera lokala restauranger och systembolag. Bland deras kändaste finns den ljusa lagern Uppsala och Slottskällans egna Imperial Stout.

O’Connor’s
Var: Stora Torget 1
Vad: Irländsk pub med upp till tusen ölsorter och uppdaterar ständigt sortimentet
med nyheter.
Övrigt: Många ölintresserade följer O’Connor’s facebook-sida där leveranserna annonseras. Kommer de in en spännande nyhet händer det att gästerna hänger på låset för att hinna testa innan den lilla leveransen tagit slut.

Pipes of Scotland
Var: Kungsgatan 27
Vad: Skottsk pub med stort ölutbud. 21 kranar och ytterligare omkring hundra sorter på flaska.
Övrigt: Även ett stort whiskyutbud och erbjuder dryckesprovningar då och då.

Ghuben
Var: Trädgårdsgatan 9
Vad: Puben på övervåningen på Gästrike- Hälsninglands nation har sedan länge gjort sig kända för sitt gedigna ölutbud och är ett prisvärt aslternativ för den ölintresserade studenten.
Övrigt: Även whiskyutbudet är av modellstörre men du måste ju så klart ha nationskort för att del av så väl öl- och whiskyutbudet på nationerna.

 

Men är det inte olagligt att brygga hemma?
Många tror att det är olagligt brygga hemma, men det gäller bara sprit. Det finns dock ingen gräns i alkoholhalt för vad man får brygga hemma, utan regeln är att man får jäsa hemma, men inte destillera. Och sedan ska det ju vara för privatbruk, och du får inte brygga i kommersiellt syfte.

Hur länge kan man förvara ölen innan den bör drickas upp?
Ölens hållbarhet skiljer sig lite mellan olika öltyper. En ljus lager är som bäst de första ca fyramånader, medan en stark mörk ale oftast vinner på lagring. Opastöriserad färsköl har, precis som namnet antyder, kortare hållbarhet och bör drickas inom ca två månader. Det finns dock en del opastöriserad öl som är ofiltrerad, och då kan den jäst som finns kvar öka hållbarheten.

 

6 x ölsorter

Lager: Är kanske den vanligaste ölsorten. Jäsningen sker på temperaturer mellan 6-12 grader, vilket ger ett långsamt förlopp och ett underjäst öl.

Pilsner: Är egentligen ursprunget till det ljusa lagerölet. Den kan vara svårt att skilja från just lager, men har i regel högre vörtstyrka och mer humlekaraktär.

Ale: Är ett samlingsnamn för överjäst öl, och det finns flera olika sorters Ale. Exempelvis Pale Ale, som är ett öl bryggt på ljus karamellmalt. Eller India Pale Ale där extra mycket humle tillsätts, från början för en konserverande effekt men nu för den beska smakens skull.

Veteöl: Eller weissbier på originalspråk. Här används inte bara malt från korn, utan delvis även vetemalt. Det är ett överjäst öl med mildare humletoner och mycket fruktarom från jäsningen. Veteöl är uppdelat i två kategorier, Hefe (ofiltrerad) och kristall (filtrerad).

Stout: Är ett nästan svart överjäst öl som är vanligast i Storbritannien. Den mörka färgen kommer av att rostat malt och korn används i bryggprocessen.

Spontanjäst öl: Är en typ av öl som främst bryggs i regionen kring Belgiens huvudstad Bryssel. Ölen jäser med hjälp av jäst och bakterier som finns i luften, vilket ger en torr och sur öl. Många fruktöl, exempelvis kriek (körsbärsöl), har spontanjäst öl som bas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!