När dörren öppnas viftar hunden Douglas glatt på svansen och hälsar en välkommen till Annelie och Max Anderssons lägenhet i Luthagen. Efter att han har hälsat går Douglas och lägger sig i sin säng i köket. Här är det framför allt det stora bordet som fångar uppmärksamheten.

– Jag har alltid drömt om att ha ett bord och stolar i 1700-talsstil och älskar hur det ser ut. Det är alltid skönt att vara här. När vi har gäster över blir det att vi sitter kvar vid bordet hela kvällen eller om jag är här själv med en kopp kaffe och paddan så funkar köket alltid, säger Annelie.

De har själva målat bordet och stolarna vita och färgen är ett genomgående tema i lägenheten, tidigare har vissa rum varit gråa eller blommiga. Förut var köket varsitt rum till parets barn som nu har flyttat hemifrån för ett antal år sedan och det var när köket stod klart 2012 som många bitar föll på plats.

Artikelbild

| Sovrummet har varit målat i olika färger men har varit vitt i snart tre år. Nyligen inredde Max och Annelie en sovplats för sitt nyfödda barnbarn.

– Vårt tidigare kök var inte så roligt eller fint så det var otroligt skönt när det här rummet blev klart och allting var inrett i stilen som vi, framför allt Annelie, ville ha. Då fick lägenheten sitt ansikte kan man säga och vi brukar kalla det för vår borg eftersom vi tillbringar väldigt mycket tid i det, säger Max.

Tidigare bodde Annelie och Max i en stor villa med trädgård i Berthåga. När önskan om att flytta blev större ville paret tillbaka tillbaka till Luthagen eftersom de bott i området tidigare. Efter att ha tittat på några få bostäder dök lägenheten upp och de slog till.

– Vi hade tröttnat på att renovera villan samtidigt som ungarna ville in till stan så då föll det sig naturligt att flytta hit eftersom vi trivs väldigt bra i området, säger Max.

Huset byggdes 1911 och tidigare låg det en butik i Annelie och Maxs bostad. När de flyttade in ville paret behålla den gamla stilen och klassiska tidsandan som de tycker väldigt mycket om.

Artikelbild

| Huset byggdes 1911 och innefattar nio lägenheter.

– Jag tycker om att bo i ett gammalt hus och tycker det är lika kul varje dag att komma hem. Jag trivs verkligen här och älskar att vara hemma och pyssla med allt möjligt. Jag är väldigt road av gammal stil och kan aldrig tänka mig att bo i en nybyggd lägenhet, det finns så mycket mer liv och charm i en gammal bostad, säger Annelie.

Vid inflyttningen 2003 var det mesta i lägenheten målat i grågrönt men nu går de flesta rummen i vitt. Förutom kakelugnen och väggarna i badrummet har paret anpassat det mesta efter sina önskemål. Till hösten ska de göra om badrummet med ny dusch, toalett och nytt handfat. Vad de ska ha är uttittat och klart och bara själva monteringen återstår.

Artikelbild

| Även foxterriern Douglas trivs i lägenheten och under UNT:s besök passade Max och Annelie även Milou som tillhör en vän.

– Det har gått åt en del målarfärg men vi tycker båda om att fixa och dona och arbeta med händerna. Annelie är mer för finliret och detaljerna medan jag står för grovjobbet, säger Max.

I våras var Max med i tv-serien ”Vem bor här?” som sändes i SVT där fem främlingar besökte varandras hem och fick gissa vem som bodde i vilket. Det var Annelie som anmälde lägenheten till programmet som en rolig grej och när kanalen ringde upp blev hon glatt överraskad, men det blev Max som var med i programmet.

Artikelbild

| Det blå skåpet bakom paret har Max byggt själv och i slutet av hallen finns vad Annelie kallar för sin walk-in closet.

– Jag är inte särskilt intresserad eller kunnig på inredning och sådant men Annelie övertalade mig att vara med. Jag visste redan innan att jag skulle ha väldigt svårt att gissa vem som bodde i vilken lägenhet och jag fick ju alla fel också, men det var en rolig grej att vara med i programmet, säger Max.

Annelie är desto mer intresserad av inredning och design och kan gå hela dagar hemma och fixa med olika saker.

Artikelbild

| Takplafonderna i lägenheten är köpta på Uppsala färg och har målats vita av Max.

– Det är jättekul att kunna lyfta fram husets historia, tradition och charmen som finns kvar. Jag kan pyssla med olika saker, byta dukar eller nästan vad som helst som får lägenheten att se bättre ut. Det är mitt stora intresse och något jag tycker är väldigt kul säger Annelie.