Så skyddar du dig mot solen

Markiser, parasoller och persienner. Sätten att ge skugga och skymma solen blir allt fler, populärare och avancerade.

13 juli 2018 16:00

Solen gick nyligen upp när Anders Johansson och Anton Aldén började förbereda dagens jobb med att sätta upp screenmarkiser på flera hus i nya området Fullerö Hage strax utanför Storvreta.

Bostadsägarna flyttade in för några månader sedan och insett att de vill kunna skymma solen.

– Det har varit fullt upp de senaste veckorna eftersom vädret varit exceptionellt fint från slutet av april, ju mer sol det är, desto bättre brukar det vara för oss, säger Anders Johansson, vd på UppSol.

Den senaste tiden har de haft ovanligt mycket att göra. Värmerekord och många soltimmar har ökat intresset för solskydd hos framför allt privatpersoner.

Även om de flesta tycker det är skönt och kul när solen tittar fram kan det också vara skönt att njuta av skuggans behagliga svalka eller skydda hemmet från onödig blekning.

– Många hör av sig när det börjar bli varmt i köket, vardagsrummet eller på terrassen och vill ha något som ger skugga. Det vore bättre om man kom på behovet tidigare eftersom då skulle solskyddet vara på plats till sommaren, säger Anders Johansson.

Efter att kunden ringt och efterfrågat hjälp åker företaget oftast ut och undersöker behovet och vilket solskydd som passar bäst.

Den optimala lösningen kan se olika ut beroende på önskemål, budget och annat men de rekommenderar att ta hjälp av kunnig personal.

– Solskydd är en investering som kommer att vara där i 20–25 år och då är det skönare om markisen verkligen fungerar som den ska. Många företag kommer ut kostnadsfritt och bedömer vad som behövs, sedan får man agera hus man vill. Men det finns många olika alternativ gällande material och kvalitet så det kan vara skönt att få hjälp av människor som jobbar med det, säger Anders Johansson.

Enligt SMHI exponeras Uppsala för drygt 1 800 soltimmar om året och det blir allt vanligare att ta befäl över solljuset genom att investera i solskydd.

De senaste åren har det kommit allt fler produkter och det är numera vanligt med motorstyrt solskydd istället för vev eller band.

– Vi har sett en konstant ökning av solskydd varje år men just i år har vi knappt hunnit med just på grund av vädret men även det ökade intresset för detta segment av inköp har exploderat. En stark faktor är att utbudet är väldigt stort i dag med bland annat automatiserade solskydd både på ut och insidan av hemmet, säger Stefan Platakidis, NIBO Solskydd i Uppsala.

Stefan Platakidis rekommenderar att du innan köp av solskydd funderar på vad du har för behov och önskemål, tar hjälp av kunnig personal och företag och helst låta solskyddsfirman sköta monteringen av solskydden.

– I dag har solskydden blivit en viktig del av hemmets inredning, någon anledning att kompromissa mellan funktion och design finns inte. Man kan sänka värmen inomhus eller få ett mörkare sovrum på kvällar och morgnar, säger Stefan Platakidis.

Exempel på solskydd

Markis

Men bra markis bestämmer du själv när du vill att solens strålar ska släppas fram. Finns bland annat terass-, sido-, fönster-, vertikalmarkis och balkongmarkis.

Lamellgardiner

Lamellgardinen ger en exklusiv textilskänsla kring stora fönsterpartier och ett funktionellt solskydd, där du med enkla handgrepp finjusterar ljusinsläppet precis som du vill ha det.

Parasoll

Finns bland annat frihängande parasoll, väggparasoll, hängparasoll, balkongparasoll och parasoll i trä. Utseende, förutsättningar och modell kan variera.

Plisségardiner

Plisségardinen ger effektiv solavskärmning men fungerar också utmärkt som insynsskydd i fönster och balkonger. Vävtypen avgör graden av ljusinsläpp och bestämmer på egen hand graden av mörkläggning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström