Så här låter du möblerna blomma

Vem har inte en gammal byrå som sett sina bästa dagar? Med en bit tapet och lite målarfärg blir den ett snyggt blickfång.

26 februari 2011 08:03

Mönster är populärare än någonsin och en av de mest läckra trenderna är mönstrade möbler. Att tapetsera möbler är ett utmärkt sätt att uppdatera hemmet samtidig som man ger nytt liv åt gamla inredningsdetaljer som annars hade åkt på tippen.

Om man gillar den matta ytan av tapet så går det att behålla tapeten som den är – moderna tapeter från kända tapettillverkare är ofta ganska tåliga. Men om man drar på ett par lager med genomskinlig lack så blir hållbarheten likvärdig med en målad yta. Det går till och med att tapetsera golv om man ser till att stryka med flera lager golvlack ovanpå.

Det hetaste tipset inför färgvalet är att ta ut svängarna. Det här är en chans att våga använda tapeter och färger som man kanske inte är beredd att använda i ett helt rum. Gå loss med dina favoritfärger och former. Lek med nyanser och blanda gärna flera färger. En lyxig detalj är att ge insidan av lådorna en alldeles egen ton.

 

Pimpa byrån så här:
1. Du behöver sandpapper, en skruvmejsel, snickerispackel, grundfärg, tumstock, snygga målarfärger, trälack, tapet, blyertspenna, sax, tapetklister och en rulle med papp för att skydda golvet.

Och en byrå förstås. Om du inte har en gammal byrå hemma som du vill piffa till så finns det på loppis. Den här kostade 200 kronor.

2. Skruva bort alla beslag från byrån.

3. Rugga upp alla ytor som ska målas med sandpapper.

4. Spackla ojämnheter och skador. Låt torka och sandpappra igen så att ytan blir slät.

5. Måla alla ytor som ska vara målade med grundfärg. Glöm inte att måla inuti lådorna. En glad färg inuti lådan piggar upp.

6. Stryk med snickerifärg när grundfärgen är helt torr. Endast kanterna på lådorna behöver målas i färg – tapeten fäster bäst på grundfärgen. Använd gärna en annan färg inuti lådorna. Stryk två lager så att färgen täcker ordentligt. Låt färgen torka ordentligt mellan strykningarna.

7. När all färg är riktigt torr är det dags att tapetsera. Mät upp tapetbitar som är två-tre millimeter mindre än lådorna så att det blir en smal snygg kant längst ut. Rita upp svagt med en blyertspenna och klipp efter linjerna. Se till att mönsterpassa tapeten så att lådorna följer samma blomslinga. Använd en pensel och stryk tapetlim på framsidan av en låda i taget. Tapeten på bilden är uppsatt på tvären i stället för höjden för att slippa skarva på de breda lådorna. Det går endast att göra om det inte är en tapet som bara kan sitta åt ett håll på grund av mönstret.

8. Lacka lådorna med 2-3 lager genomskinligt trälack så blir också ytan med tapet tålig och går bra att torka av.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!