Så får du bostadsköpare att nappa

Tungt, mörkt och grälla färger – nja, det är inte riktigt vad köparna går i gång på, enligt stylisterna. Oavsett om du anlitar ett proffs eller fixar själv finns det några saker du bör lägga särskild vikt vid.

22 augusti 2019 09:39

Den som anlitar ett proffs får hjälp att hitta hela stilen och får också prylarna som gör susen på plats. Men ofta ingår så kallade konsultationer i mäklarnas tjänster, där säljaren förses med en "att göra-lista". Konsultationerna kostar mindre, men då är också säljaren utlämnad till sig själv, och sin egen förmåga att fixa till bostaden. Här är några saker att tänka på:

Stilen ska attrahera många

Den som säljer en bostad vill förstås locka så många som möjligt. Även om man har en egen stil som man är nöjd med så kanske det inte är just den som lockar till sig horderna av spekulanter. Det kan löna sig att försöka få fram den lagom opersonliga stylingen.

Ljus och yta är allra viktigast, så det gäller att rensa och plocka bort. Rent personliga saker ska bort, liksom sådant som skrymmer och ser mörkt och kompakt ut. Ut med det mörka, tunga, och in med lätta, ljusa möbler och prylar. Även om det inte är din egen stil. Det kan löna sig att kolla in en massa olika annonser.

Knalliga färger, mörka kulörer och stora tunga, mörka möbler kan ge ett dystert intryck. Proffsstylister byter ut både möbler, textilier och prylar till ljusare färger, gärna i en skala som hänger ihop för hela bostaden.

– Det är en sak att ha olika färg i olika rum i ett hem, men när det kommer 30 bilder efter varandra på nätet i annonsen så vill man att det ska hänga ihop, som en slags röd tråd, säger stylisten Ann Holm, som driver stylingföretaget Cerpentin.

Kuddar och textilier är stylistens bästa vän, och de kan också bli din problemlösare då du ska fixa till inför en försäljning. Det mörkaste, mest omöjliga rum kan förvandlas till en inbjudande, generös och mjuk miljö med hjälp av kuddar.

Kuddarna ska matchas med soffor, fåtöljer och överkast, och då är det viktigt att färgerna stämmer.

Gardiner i knalliga eller murriga färger, eller med tunga, ogenomskinliga draperingar, måste tas bort.

Ljus är själva nyckeln för att locka köpare. Den som studerar annonser kan notera att bilderna nästan alltid är tagna mot fönstren – gardinerna kommer verkligen att synas. Därför är det ljust, lätt och rymd som ska vara ledstjärnan.

Ljussättningen är jätteviktig för att lyfta fram ett rums fördelar, förklarar Ann Holm. Detaljer kan lysas upp, och mörka hörn trollas bort.

Taklampor kan vara bra, för det finns så väldigt många snygga. Men plafonder gillar hon inte. De skapar ett platt ljus ovanifrån som kan sänka taket i hela rummet.

– Över ett matbord tycker jag att det måste vara en taklampa. Det skapar en mysig inneslutande känsla.

Grönt, frodigt och friskt – varje hem måste ha växter för att vara attraktivt och inbjudande. En blombukett på ett bord, och riktigt fräscha växter i fina krukor gör mycket för helhetsintrycket.

Den som studerar bostadsannonser noga kan följa tvåltrenderna. En del märken av flytande tvål återkommer ofta. Hårda tvålar är också vanliga på badkarskanten, men de ska förstås vara oanvända och se riktigt fräscha ut. Gärna också dofta en liten aning. Men man ska rent generellt vara försiktigt med dofter, varnar stylisten Ann Holm. Det kan lätt uppfattas som att man försöker dölja någon obehaglig doft.

Sängen, särskilt den i det största sovrummet, ska se riktigt, riktigt inbjudande ut. Lyxigt, med en anstrykning av hotell. Just hotellassociationen är en bra målsättning, den kan attrahera många, enligt experterna.

Kuddar, överkast och plädar ska förstås matchas, och bäddningen ska se lyxigt proffsig ut.

Det har börjat förekomma bilder där sängen är lite tillrörd, som om någon nyss legat i den. Linnelakanen kan vara lite uppvikta, och kläder kan hänga på ställningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Cederblad/TT