Så beskär man ett ympat päronträd

Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor ger svar på läsarnas frågor om beskärning, vissna lammöron och om kaffesump funkar som gödsel. Mejla din fråga till bostad@unt.se och skicka gärna med en bild.

16 juni 2018 19:00

HUR BESKÄR JAG ETT PÄRONTRÄD MED FYRA SORTER?

Fråga: Hur beskär jag ett nyplanterat päronträd, som har fyra sorter? Vi bor i Uppsala och planterade det för två år sedan och har beskurit det en gång, klippt av varje gren en bit. Men hur gör jag när jag ska beskära det nästa gång?

Kerstin

Svar: Du har kluriga och viktiga frågor för hur trädet ska utvecklas bra i framtiden. Det är rätt svårt att förklara utan att se trädet, men här kommer lite generell information. Ett så kallat familjeträd som har fyra sorter inympade (en sort är stammen och någon gren, sedan sätts tre ympar in) när man köper dem i plantskolan är viktiga att följa upp med beskärning under de första tio åren, minst.

Och vad innebär det då? Jo, varje år (bäst på vintern, men annars när det finns tid) ser du till att ingen av de fyra sorterna tar över i trädet. Det kan lätt ske eftersom det är sorter som växer olika starkt från början. Inga grenar ska växa ihop, trubbiga hållbara grenvinkar ska gynnas och stamparallella grenar ska tas bort likaså grenar som växer inåt i kronan. Klipp alltid över en knopp eller gren som går utåt i kronan och det är bra att du redan kortat av långa grenar vid lämplig punkt. Och se till att med tiden inte av misstag såga bort en päronsort – det vore ju trist.

Att de första årens beskärning är det viktigaste i alla fruktträds liv kan inte nog påpekas; det finns så många bortglömda träd med dåligt uppbyggda kronor. Din fråga är mycket aktuell och viktig.

VAD SKA MAN GÖRA MED DE VISSNA BLADEN?

Fråga: Jag har en stor kruka med lammöron som var så fin förra året. Nu ser de så tråkiga ut, liksom vissna och fuktiga och väldigt grå. Det kommer lite skott underifrån, men vad ska man göra med de vissna bladen? Rycker jag i dem så följer även de nya skotten med. Jag har övervintrat krukan i växthuset (kallt) med bubbelplast kring. Bör jag göra på något annat sätt nästa år? Jag vill väldigt gärna få dem fina igen.

Elisabet

Svar: Ta bort de vissna bladen, nya blad kommer underifrån. Det är helt naturligt att en perenns gamla blad sitter kvar och ser vissna ut under våren och försommaren, speciellt på en marktäckande perenn som lammöron. Perenn är en örtartad växt som övervintrar med sitt rotsystem. Din övervintringsstrategi är bra som du ju har märkt eftersom den lever! Perenner i krukas värsta fiende är vinterfukt, så placera därför krukan torrt i vinterförvaringen. Jag odlar själv funkia och silverax i kruka som jag inte gör något alls med för att vinterförvara. De får stå kvar på sin plats i trädgården i stora krukor och så städer jag bort torra blad på våren.

LÄS MER: Därför dör jordgubbarna

LÄS MER: Så får du fler vårlökar i trädgården

ÄR KAFFESUMP BRA GÖDSEL?

Fråga: Jag har hört att kaffesump är bra gödsel. Är det sant?

Lisa Thorkelsson

Svar: Du kan använda kaffesump som jordförbättring, det är inget gödselmedel. Jag ser det som en bra del i komposten.

LÄS MER: Här har trädgårdsexperten sitt paradis

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!