Fastighetsbolaget Rikshem satsade stort på att synas och hjälpa till i sitt största bostadsområde under fredagen. Rikshem håller i över 1300 hyresrätter i Gränby och nästan hela personalstyrkan var på plats för att göra vad som gick för att fräscha upp i området kring författargatorna vid Gränbyparken.

– Det är en stor vecka för oss i Gränby. Vid en inventering i veckan hittade vi över 600 åtgärder som vi ska ordna i dag. Det handlar bland annat om att fixa skyltar, rensa ogräs, fixa dörrlås och klottersanering, sade fastighetschef Eva-Mari Bergshjorth.

Initiativet gick utöver det vanliga löpande underhållet och var ett sätt att testa vilken effekt det får hos både personal och boende att alla är på plats. Vid ett elskåp tvättade Henrik Lundquist och en kollega bort klotter.

– Jag sitter mest vid en dator på jobbet, så det är kul att få komma ut lite, säger han mellan frenetiska skrubbningar.

Sven Olsson, som bor i närheten, stannade upp på gångbanan förbi Gränbyparken för att titta på.

– Jag går ofta här och det är bra att de tar tag i det här, säger han och pekar mot klottret.

En förhoppning med städdagen var att skapa ökad trygghet hos boende i området. En trygghetskänsla som nog fick sig en törn efter fredagens bilbränder i området.

– Visst är det jobbigt när det här händer. Brott ligger ju hos polisen, och vi gör vad vi kan och har kontakt med våra hyresgäster. Det är viktigt för oss att det är en trygg miljö, sade Eva-Mari Bergshjorth.