Renovera hållbart för bra hälsa

Med familjens hälsa i fokus blev Milla Qviberg proffs på ekorenovering – och hållbar på kuppen. Hon hjälper nu andra som vill göra sina hem mer klimatvänliga.

11 maj 2019 11:00

För Milla Qviberg har vägen till ett yrke inom ekorenovering inte varit spikrak. Hon började som marknadsförare i fastighetsbranschen, men odlade samtidigt ett intresse för bygg och renovering. Familjen köpte ett 1960-talshus som bara har haft en ägare och var i behov av en upprustning. Samtidigt var Milla gravid med sitt första barn.

– Vi renoverade övervåningen innan vi flyttade in, jag minns att det blev klart en söndag och att vi sedan flyttade direkt från BB in i huset, säger Milla med ett skratt.

Då, för ungefär tio år sedan, var kunskapen ganska liten kring hur en renovering görs så hälsosam och hållbar som möjligt.

– Vi valde helt vanliga, traditionella plastfärger, och eftersom det var mitt i vintern vädrade vi inte ut ordentligt innan vi flyttade in med vår nyfödda bebis. Nu tycker jag att det var rena vansinnet, men på den tiden var det ingen som ifrågasatte det.

Äldsta dottern drabbades tidigt av olika hudåkommor, bland annat eksem. Milla Qviberg vet inte om det finns något samband.

– Det kan förstås vara en ren slump att hon drabbades av detta, medan vår yngsta dotter som föddes några år senare har klarat sig mycket bättre. En förklaring skulle kunna vara att utsläppen av farliga kemikalier från byggmaterialen minskade under dessa år. Oavsett känner jag att det är onödigt att ta sådana risker med hälsan i onödan.

Millas allt större intresse för hur man kan ekorenovera och på så vis värna om både hälsa och hållbarhet ledde till slut till att hon startade ett företag, Ekorummet, där hon agerar rådgivare åt företag och privatpersoner.

– Jag märker att det finns en uppfattning att Sverige ligger långt fram i lagstiftning kring ämnen i byggmaterial, men så är det inte riktigt. Jag pratade med en expert från Kemikalieinspektionen som har gjort en utredning. Den resulterade i en lista på 46 ämnen som inte bör finnas i våra hem och då begränsade lagstiftningen bara ett av dem.

Milla Qviberg har tagit med sig sina nya kunskaper in i familjens eget hem, och efter de initiala misstagen med plastfärger har 1960-talsvillan sakta men säkert rustats upp på ekovis.

– Främst handlar det om ytskikten, för det är de som utgör de stora ytorna i ett hem. Det är också de som emitterar, släpper ut, en stor del farliga ämnen i vår inomhusluft. Ytskikten är det också lättast att hitta bra alternativ för i handeln.

I villan ligger originalgolvet kvar, men det har slipats och oljats med en naturlig olja med vitt pigment i. Väggarna är målade med naturlig färg som varken släpper ifrån sig kemikalier eller påverkar klimatet negativt i produktionen. Men Millas familj har stött på lite problem längs vägen.

– Vi rustade upp garaget för ett år sedan och behövde måla om golvet. Målaren rekommenderade epoxifärg, som är en riktig kemikalievärsting. Jag skakade fram ett bättre alternativ, men så här i efterhand märks det att den inte var hållfast nog att tåla slitaget från bilen. Ibland får man välja sina strider.

Enligt Milla Qviberg har den som vill ekorenovera sitt hem en ganska tuff, men spännande resa framför sig. Exempelvis är innehållsdeklarationer, byggvarudeklarationer och säkerhetsdatablad ännu inte skrivna för att förstås av konsumenter. Det är svårt att hitta experter som kan reda ut frågor och hantverkare som är positiva till alternativa material.

– Problemet är absolut inte en brist på produkter, det gäller bara att veta var man ska leta. Man måste stå på sig och våga testa utan att veta säkert att det funkar.

Milla Qviberg jämför med andra branscher, som livsmedel, där säkerhetskraven är höga, konsumenterna blir alltmer medvetna och tillgängligheten är stor. Det görs också kampanjer, till exempel Naturskyddsföreningens #byttilleko. Så långt har byggbranschen inte kommit.

– Men det fina är att många bra byggprodukterna finns i Europa och till med i Sverige, de behöver inte fraktas runt hela världen. Visst finns det undantag – bambu måste fraktas men är toppen för golv. Men det finns också jättebra furugolv från norra Sverige och ek från Skåne, plus att vi har en linoleumfabrik från 1800-talet på svensk mark som kan leverera helt klimatneutrala golv!

För Milla Qviberg, som också arbetar med projektet Giftfri förskola, har hälsoaspekten av en ekorenovering alltid varit drivande för hennes intresse.

– Men egentligen spelar det ingen roll vilka ens drivkrafter är, eftersom hälsa och hållbarhet nästan alltid går hand i hand. Köper jag en färg som är hälsosam är den också bra för miljön. Köper jag ett golv med låg klimatpåverkan kommer det också att vara hälsosamt att leva med.

Ekorenovering och byggnadsvård påminner ofta om varandra. Däremot anser Milla Qviberg att ekorenovering är bredare.

– Man är inte lika mån om att bevara det äldre, utan tvärtom ganska nyfiken på nya tekniska innovationer och vad de kan leda till.

Hon visar en liten färgglad, spräcklig provbit av ett nytt ytskiktsmaterial i återvunnen plast som har framställts med hälsa och hållbarhet i fokus.

5 tips för ekorenoveringen

+Bo in dig först. Att renovera så lite som möjligt är bäst ur hållbarhetssynpunkt. Gör sedan en långsiktig renoveringsplan med ett ekotänk.

+Skriv upp allt du gör, alla material du väljer och vad du har renoverat. Skriv också upp hur allt ska tas om hand och vårdas, så att du skapar förutsättningar för hållbarhet över tid.

+Behöver du prioritera på grund av tid eller pengar? Börja med ytskikten i sovrummet.

+Välj naturmaterial så långt det går, som sten, trä, lera, kork, linoleum, lin, ull och hampa.

+Försök undvik de mest klimatbelastande projekten, som att helrenovera köket. Kanske räcker det att slipa och måla om luckorna? (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Soxbo/TT