Rätt skydd mot värmen både ute och inne

Årets ljusaste tid är här. Men den efterlängtade solen kan förvandla både uteplatsen och innemiljön till en stekande tryckkammare. Ett bra solskydd är räddningen.

21 juni 2019 21:00

Förra sommarens värmebölja blev en svettig påminnelse om vikten av skugga. Det är inte alltid enbart positivt med flödande ljusinsläpp i huset eller full sol på balkongen eller uteplatsen.

– Har man möjlighet bör åtminstone en del av umgängesytan utomhus ha ett solskydd, säger Maria Millegård.

Hon arbetar med att klura ut bra solskyddslösningar för både inom- och utomhusmiljö på Björneröds solskydd i Göteborg.

– Vi märker av vädret väldigt mycket. Några varma och soliga dagar så här års brukar ge en tillströmning av kunder, säger hon.

I ett land vars vintermörker kan ta knäcken på den hårdaste, är solskydd ett område som är ganska bortglömt.

– Vi är så vana att fokusera på att få in ljus i våra hem att vi glömmer att det kan bli för varmt och bländande, säger Maria.

Det gäller främst de som är nyinflyttade i sina bostäder och de som byggt sina hus själva.

– Ofta har man över huvud taget inte tänkt på att solen kan bli en påfrestning. Tomten och placeringen av huset är i regel vald för den fina utsikten och det är den som prioriteras.

Utmaningen blir då att hitta ett sätt att både bevara utsikten och skärma av, och att förhindra att uteplatsen och hemmet blir för varmt. För har värmen väl tagit sig in i bostaden är den svår att bli av med.

– Det gäller att jobba med lösningar på utsidan. Ett bra skydd sänker värmen med cirka 70 procent, medan ett skydd på insidan bara sänker med 30 procent.

För att slippa slösa dyrbar energi på luftkonditionering finns det värmeavstötande väv, så kallad screenväv, som monteras vertikalt, tätt intill fasad och fönster. Dessa kan man sedan dra igen vid behov.

– De förstör inte utsikten heller. Det går fortfarande att se ut inifrån men utifrån täcker väven för och skärmar av. Den ger ett bra insynsskydd om man har stora fönsterpartier, säger Maria Millegård.

En annan mer traditionell lösning är att montera markiser på fönster och en större terrassmarkis över uteplatsen eller balkongen.

– De är hållbara och står emot väder och vind bra. Men bor man där det är väldigt blåsigt kanske screenmarkisen är att föredra.

Arkitekten Janna Winroth, som är delägare i Winroth arkitekter, berättar att man tar hänsyn till väderstrecken när man ritar och bygger hus.

– Generellt försöker man lägga umgängesytor och kök i söder och sovrum i norr. Sovrum ska vara svala och mörka, medan vardagsrum och kök gärna får mynna ut i en balkong eller uteplats med soligt söderläge.

Den principen är förstås svårare att uppnå när man planerar flerfamiljshus där bullriga vägar och tomtens utseende kan göra att man måste tänka om.

– Det går också mode i vad vi gillar. Just nu strävar vi efter så ljusa bostäder som möjligt, de får gärna ha stora fönsterpartier och en öppen planlösning, säger Janna.

Det ökar kraven på solskyddslösningarna.

– Vi har ritat äldreboenden och där är ljusförhållandena extra viktiga. Dels tål inte äldre människor värme, dels är deras ögon mer känsliga för reflektioner och bländande ljus. Det är jätteviktigt att ta hänsyn till när man planerar.

Hon berättar att man kan göra balkonger och uteplatser extra djupa så att en del av dem alltid ligger i skugga.

– Då når solen bara in när den står lågt, som kvälls- eller vintertid. Vi har också arbetat med fasadjalusier som regleras automatiskt när solen ligger på.

Maria Millegårds favorit bland solskydden är dock pergolan. Det är en konstruktion med ben som går att bygga i i anslutning till husfasaden. Det går också att ha den fristående ute på tomten.

– Den blir som ett extra rum utomhus. Det finns varianter med rörligt tak som skyddar både när det regnar eller är för soligt.

Janna Winroth gillar också tanken på en pergola, men hon är mer inne på att låta växtligheten stå för solskyddet.

– Det kan bli jättefint att låta klätterväxter skapa ett tak så att man kan sitta och njuta av lövskugga.

Tre solskydd utomhus

1. Screenmarkis

En sorts vertikal markis tillverkad av så kallad screenväv i akryl. Markisen monteras nära fönster och fasad och reducerar inkommande solljus utan att man förlorar möjligheten att se ut. Väven är gles vilket gör den vindtålig.

2. Terrassmarkis

Större variant av markis som kan täcka hela uteplatsen eller ett större fönsterparti.

3. Pergola

Stabilare i konstruktionen än den vanliga markisen, tack vare stolpar eller ben. Kan monteras mot en fasad eller fristående. Pergolan är vädertålig och finns i många olika modeller, mått och färger. Passar till större uteplatser på villor och uteserveringar på restauranger.

Tre solskydd inomhus

1. Plisségardiner

En slags reglerbar styv gardinkonstruktion i vävmaterial. Ger både sol- och insynsskydd. Upplevs luftigare och mer dekorativt än persienner. Väven kan vara transparent till helt mörk.

2. Lamellgardiner

En lamellgardin där väven är uppdelad, går att variera vad gäller mått och utformning. Den passar till stora fönsterpartier eller i fönster med lutande överdel. Vävar finns i en mängd olika funktioner och färger. Det går att reglera hur mycket ljus som ska släppas in genom att vinkla lamellerna.

3. Effektgardiner

En ställbar rullgardin med en persienns funktioner. Man kan reglera solskyddet efter behov genom dubbla vävar. Passar i både stora och små fönster.

Källa: Maria Björneröds solskydd

Välj rätt väderstreck

Syd, väst, öst eller norr. I vilket väderstreck uteplatsen eller balkongen bör ligga är en smaksak. Här är en guide:

Söderläge: Mest sol, både förmiddag och eftermiddag.

Västläge: Sol på eftermiddagen och kvällen.

Östläge: Ger morgon- och förmiddagssol.

Norrläge: Sommartid, när solen står högt, kan den nå ett norrläge tidig morgon och en stund på kvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Wallström/TT