Att köket är centralpunkten hemma hos familjen König är föga förvånande. 2016 blev Catarina König Sveriges mästerkock med hela svenska folket. I samband med vinsten började hon att blogga för magasinet Elle mat och vin. I dag har det blivit ett heltidsarbete att laga, fotografera och skriva om mat.

– Jag står i mitt kök hela dagarna och levererar recept i samarbeten med företag och deras produkter, säger hon medan kaffemaskinen bullrar och chihuahuan Prins kilar runt hennes fötter.

Vi sitter i matsalsdelen med överblick över det stora köket. Planlösningen är öppen och inredningen stilren och nedtonad i svartvitt. Inte en sak ligger på fel plats. Här och var står vaser med färska tulpaner i vitt eller ljust rosa utplacerade.

Artikelbild

| Renoverat. För ett år sedan renoverades köket, och köksbänken förlängdes med en meter.

– Ni kanske tror att jag städat, men det ser faktiskt ut såhär jämt.

Hon och maken Anders och deras två barn flyttade hit till Sunnersta från en villa i Vittulsberg för tre år sedan. Sedan dess har de gjort om i princip allt i det 220 kvadratmeter stora huset.

– Vi köpte huset med tanken att det hade potential. Då var det knallgult på utsidan och rött tak med massa mossa på. Vi har gjort om allt man kan göra. Egentligen var det fräscht inuti, men man tycker ju olika. De som bodde här tidigare gillade fondtapeter och blommor, och det var verkligen inte vi.

LÄS MER: Mästerkockens perfekta middag

Artikelbild

| Sällskap. Chihuahuan Prins tycker om att ha sin matte hemma på dagarna.

Färgerna går nu i svart, vitt och grått med detaljer i rött eller blått beroende på säsong. Möblerna kommer bland annat från Vålamagasinet, Mio och Artwood. I vardagsrumsfönstren står två lysande fyrar utplacerade och i trappen till övervåningen hänger två speglar i form av båtfönster.

– Både jag och Anders är ganska stilrena och enkla, och inte så mycket för färg. Vi bor ju nära vattnet, bara 200 meter från Skaris, så vi har satsat på ett marint tema, lite New England-känsla.

Artikelbild

| Vin på kylning. Vid köksrenoveringen installerades en vinkyl ”för mysfaktorn”.

Också på utsidan har huset fått en ansiktslyftning. Fasaden är målad i vitt och de har lagt plattor runt hela huset, i stället för det tidigare grusunderlaget. Två mindre verandor fick bli en enda större som löper runt byggnaden, med ett plank uppsatt mot vägen. Bubbelpoolen är det senaste tillskottet, där barnen gärna vinterbadar i det 40 grader varma vattnet.

Men viktigast för Catarina König var ändå renoveringen av hemmets hjärta – köket.

Artikelbild

| Köksugn med stenugn. Köksön med stenugn och keramikbänk. Här sker både matlagning och bloggande.

– Det såg hemskt ut. Det var tre olika golv, och en vägg mellan köket och matsalen vilket gjorde att vi aldrig satt i matsalen för det kändes så instängt.

– Så vi tog ner väggen och jag älskar att man kan umgås medan man lagar mat. Vi har alltid gäster och när de är här så känner jag mig fortfarande med, fast jag står i köket.

Artikelbild

| Luftigt. Catarina König är nöjd med att väggen tagits bort mellan kök och matsal.

LÄS MER: Catarinas tre tips för en festligare vardag

De flyttade också ett kylskåp som blockerade ljusinsläppet, och rummet är nu stort och luftigt med mängder av små spotlights i taket. Köksbänken förlängdes för att Catarina skulle få fler och större arbetsytor.

Artikelbild

| Designmöbler. Barcelonastolar och lampa från Vålamagasinet.

För att underlätta i hennes arbete har varje kökslåda och skåp fått en motordriven öppningsfunktion – perfekt när händerna är kladdiga eller upptagna med annat.

– Sedan har jag valt en bänkskiva av keramik vilket innebär att du kan göra i stort sett vad som helst. Hugger du med en kniv så förstörs bara kniven. Det gör att jag kan slappna av när jag lagar mat. Jag kan till och med bränna efterrätter direkt på bänken.

Artikelbild

| Båtfamilj. Marint är temat hemma hos den båtälskande familjen König.

Spisen har två ugnar för att hon ska kunna baka bröd och tillaga kött samtidigt. Mitt i köket finns en köksö med en stenugn där det sker pizza- och brödbak.

– Och kylskåp är jätteviktigt. Jag måste kunna öppna och köra in en plåt direkt, säger hon och pekar mot det dubbla kylskåpet som inte har någon mellanvägg.

Artikelbild

| Barnrum. Femåriga Filippa älskar gosedjur.

Här i köket tillbringar hon såväl arbetstid som fritid. När det inte lagas mat till bloggen, är det hungriga gäster som ska utfodras.

– Vi har nog gäster varje helg, både fredag och lördag. Det är ingen som vågar bjuda hem mig! skrattar hon.

Artikelbild

| Spelrum. På övervåningen spelar barnen tv-spel.

– Jag kommer gärna över på en korv med bröd bara, men folk blir ändå lite stressade. Jag tänker inte ens så, jag tycker bara att det är roligt att bli bortbjuden och att folk har egna tankar kring maten.

Hur funkar det att ha hemmet som arbetsplats?

Artikelbild

| Gästrum. Königs har nästan alltid gäster, och behöver förstås ett gästrum.

– Jag gillar det. Dels nu när barnen är så små. Då kan jag lämna dem på förskola och skola och när jag jobbat klart kan jag åka och hämta, de går sällan hela dagar.

Hon berättar också att året efter Mästerkocken var extremt intensivt, och att hon fortfarande blir stoppad på stan och på gymmet av människor som vill prata. Även om de alltid är trevliga, tycker hon också att det är skönt att kunna vara ifred.

Är det inte svårt att skilja mellan jobb och fritid?

– Jag jobbar jämt. Men jag tycker att det är så kul, så jag känner inte att jag jobbar!