– Intressant med tanke på att det redan var tufft för ett år sedan, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Bostadsmarknaden har stabiliserats något sedan de breda prisnedgångarna under fjolåret. Ändå tycker 59 procent av fastighetsmäklarna i Sverige att det jämfört med för ett år sedan blivit svårare att få igenom en försäljning. Det visar en undersökning bland 500 fastighetsmäklare som genomförts av Hemnet.

När fastighetsmäklarna får ange vilken eller vilka faktorer som de tror bidragit till den trögare marknaden uppger 69 procent att de tror att det är en effekt av bankernas mer restriktiva kreditgivning, 62 procent pekar på en ökad oro bland bostadsköpare för sjunkande priser och 55 procent på det nya amorteringskravet.

– Det är något fler jämfört med samma undersökning i maj, då var det 51 procent som menade att det berodde på det nya amorteringskravet, säger Staffan Tell.

– Då var ju amorteringskravet i och för sig ganska nyligen infört — så utmaningarna kanske märks mer nu.

Samtidigt tycker 15 procent att det blivit enklare att sälja bostäder jämfört med för ett år sedan, att jämföra med 10 procent som tyckte att det blivit enklare i samma undersökning i maj.

Bland de mäklare som tycker att det blivit enklare hävdar 53 procent att det beror på att säljarna nu har mer rimliga prisförväntningar.

– Det kan ta ett tag att ställa om och anpassa sina förväntningar. Och om det fortsätter på det här spåret så kan man tänka sig att marknaden kommer att fortsätta att stabilisera sig så som vi sett att det gjort hela året, säger Tell.