Det är JM som står bakom projektet. Företaget har tidigare byggt ägarlägenheter på Lidingö och har ytterligare ett projekt på gång där, samt ett på Liljeholmskajen i Stockholm.

Ägandeformen i ett flerbostadshus i flerbostadshus är vanligt i övriga Europa. I Sverige är det tillåtet efter en lagändring 2009, men fortfarande ganska ovanligt.

En ägarlägenhet innebär att man äger bostaden själv och har lagfarten på den, jämfört med en bostadsrättsförening där man äger en andel i föreningen. Det innebär bland annat att man får hyra ut i andra hand utan någon styrelses godkännande och att även juridiska personer kan stå som ägare. Som att bo i ett hus, fast i en lägenhet med andra ord.

Artikelbild

| Så här ska byggnaden se ut när den är klar.

– Vi brukar likna det med radhus på höjden, säger Feras El-Soudi, projektledare för Kvarnparken.

Varför valde JM att bygga ägarlägenheter?

– Ägarlägenheter är en upplåtelseform som kompletterar JM:s utbud av bostadsrätter och hyresrätter i flerbostadshus. Med ägarlägenheter ges en ökad valfrihet för våra kunder. Som stor aktör på bostadsmarknaden är det viktigt för oss att kunna erbjuda olika typer av upplåtelseformer, säger Feras El-Soudi.

Hur verkar intresset vara bland Uppsalaborna?

– Vi har kunder från olika delar av Sverige och även från utlandet. I förhållande till andra nyproduktioner i Uppsala så har intresset varit väldigt stort.

Sammanlagt blir det 36 lägenheter, från ettor på 34 kvadrat till fyror på 109 kvadrat. Första inflyttningen är planerad till april–juni nästa år.