– Inredning kan ibland ses som något ytligt men jag tror att vår hemmiljö spelar roll för hur vi mår i själen. Det är nog det som jag har tänkt mest på här hemma, att själen ska trivas, säger Louise Fladvad.

I 20-tals lägenheten på Salagatan i Fålhagen blandas naturmaterial med ljusa färger. Stora fönster fångar upp solljuset och det vitsåpade gamla trägolvet bidrar också med en naturlig känsla. När Simon och Louise flyttade in i lägenheten målade de alla väggar vita och slipade och såpade golven. Badrummen fick också genomgå en renovering där ledorden var enkelt och tidsenligt.

– Det är viktigt att lyssna till lägenhetens eller husets själ vid en renovering, säger Simon Sahlberg.

Artikelbild

| Vardagsrumsdel med såpade golv. I taket hänger en antik kristallkrona och på väggen hänger en hylla gjord av en gammal trälåda.

Varje rum är inrett ur ett miljövänligt perspektiv och det mesta i hemmet är loppisfynd. Familjen vill leva så giftfritt som möjligt och undviker därför plast i inredningen.

– När man bor i stan så måste man ta in naturen i lägenheten, säger Simon.

Louise älskar att odla och det märks, för hela lägenheten är fylld med blommor. På alla borden står sticklingar i väntan på att planteras.

– Jag gillar idén att alla blommor kommer från samma planta och att de är släkt med varandra, säger Louise.

Artikelbild

| Den platsbyggda sängen fanns redan i barnrummet när familjen flyttade in. Den passar perfekt in i det lilla rummet och gör att det känns större.

Louise har ett kreativt jobb då hon arbetar i en garnbutiken Yll o tyll i Uppsala och håller kurser i handarbete. I arbetet omger hon sig med mycket färg och form och vill därför att hemmet ska vara vilsamt. Hennes förkärlek till hantverk och hemslöjd syns i lägenheten och många av inredningsdetaljerna är just hantverk. I ett fönster hänger hennes växtfärgade garn som ett stilleben och ovanför sängen sitter en bonad gjord av Louise farmor.

– Svenska hemslöjdstraditionen är min största inspiration när det kommer till inredning, säger Louise.

Artikelbild

| Ovanför sängen i sovrummet hänger Louises farmors bonad. Väggen är målad med en ljusgrå kalkfärg. Sängen är enkelt bäddad med linnesängkläder. Sängbordet är en gammalsockerlåda.

Hemmets hjärta är det stora vardagsrummet där middagar äts och umgänget sker. I mitten tronar en gammal kakelugn.

– Kakelugnen är en av de bästa sakerna med lägenheten. Jag älskar att kunna elda hemma, det ger en trygg känsla.

Artikelbild

| Barnens leksaker är till stor del inköpt på loppis. Här är barnens kökshörna.

Barnens rum följer samma tema som resten av hemmet. Egengjorda leksaker och inslag av naturen bjuder in till lek. Längs med väggen står en trädstam och en girlang gjord av kottar hänger i rummet. I fönstret finns också en årstidslåda som barnen byter inredning i efter säsong. Många av leksakerna har Louise virkat själv.

– Vi tycker att leksakerna ska stimulera fantasin, säger Simon.

Artikelbild

| För att göra köket mera personligt så satte Simon och Louise upp en hylla de fyndat på loppis. Hyllan är fylld med bruksföremål.

– Jag ser att Birk leker med en annan respekt med de saker som Simon och jag gjort tillsammans med honom, tillägger Louise.

Barnrummet är litet, men tack vare den platsbyggda sängen och förvaringen så utnyttjas ytorna. Längre in i lägenheten ligger Simon och Louises sovrum. Det är enkelt inrett med linnetyger och väggen är målad i en ljusgrå kalkfärg. Bredvid sängen står ett sängbord i trä som från början var en gammal sockerlåda.

Artikelbild

| Louise plockar blommor i odlingslotten som tillhör lägenheten.

– Linne, ull och trä är mina favoritmaterial och jag mår bra av ljusa organiska färger, berättar Louise.

Den stora ljusa hallen, som binder samman lägenhetens alla rum, är också den inredd med återvunna gamla möbler. Längst med väggen står en pall som Louise snickrat ihop av ett gammalt underrede som han hittade vid renoveringen av föräldrarnas sommarstuga.

Artikelbild

| Matsalsdelen i vardagsrummet består av äldre möbler inköpta på loppis. Vitrinskåpet är byggt i en igensatt dörröppning och dörrarna till skåpet är gjorda av gamla fönster. Kakelugnen är antik men är ditsatt på senare år. I hörnet av rummet hänger Louises växtfärgade garn.

Längst nere i hallen finns köket som renoverades av de förra ägarna. Simon och Louise har satt sin egen prägel på det genom att hänga upp en gammal fin hylla och fylla det med loppisfynd.

– Handgjort och hemslöjd är något som har en speciell energi runt sig, det skapar en vänlig och trygg känsla tycker jag, säger Louise.