Trädgårdsrådgivaren Ann-Catrin Thor har aldrig varit med om en torrare sommar än årets. Mycket växtlighet torkade under den regnfria värmeböljan – men nu grönskar det i Ann-Catrin Thors trädgård i Bergsbrunna igen.

Genom trädgårdslandet slingrar stengångar runt huset. Här finns en damm, en insprängd stor hönsbur, och prunkande grönytor med hög växtlighet – och nästan inga gräsmattor. Vi stannar vid några utblommade pioner. De har bruna blåa, runda frön.

1. SAMLA FRÖER

Artikelbild

| Lokförare Bergfälts jätteärt är en äldre svensk sockerärta.

– Det är viktigt att plocka fröer på hösten, säger Ann-Catrin Thor.

Det handlar om att ta tillvara på trädgårdens resurser. Och det är lättare än du tror.

– Samla ihop fröer från sorter du vill bevara. Det är bara att lägga dem torrt, i jämn temperatur. Och sedan i vår sår du dem i jorden.

2. BEVARA ROTFRUKTER

Artikelbild

| Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor har börjat odla pelargonsorter som inte ser ut som pelargoner brukar.

Det går till och med att odla fram fröer till egna rotfrukter, enligt Ann-Catrin Thor.

– Börjar moroten bli vissen? Lägg den i en hink med sand i en jordkällare med en temperatur av ungefär 5 grader, tipsar hon.

Artikelbild

| Frön ska förvaras torrt i jämn temperatur. Ann-Catrin Thor har sina i påsar, burkar och små uppmärkta kuvert.

Nästa säsong planterar du rovfrukten i jorden igen. Efter blomningen samlar du in dina egna rotfruktsfröer, berättar Ann-Catrin. Metoden är beprövad av ”Programmet för odlad mångfald”, Pom, som är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara växter.

3. BESKÄR ÄLDRE ÄPPELTRÄD

Artikelbild

| Efter den torra sommaren grönskar det igen i Ann-Catrin Thors trädgård i Bergsbrunna.

Efter årets rekordsommar dignar äppelträden av frukt i många villaträdgårdar. Äldre äppelträd bör beskäras under JAS (juli, augusti och september) och efter sommarens torka är det ännu viktigare.

– Vi hade en jättegod pollinering i år och en riklig blomning. Men många träd har gått sönder av bristen på vatten i kombination med att det blivit en så stor skörd, säger Ann-Catrin Thor.

Artikelbild

| Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor har börjat odla pelargonsorter som inte ser ut som pelargoner brukar. Flera pelagoner som Ann-Catrin odlar ingår i ”Programmet för odlad mångfald”.

LÄS MER: Så beskär du ett ympat päronträd

4. BLANDA KOMPOSTEN

Artikelbild

| Svavelpionen har blåa bär – nej, det är faktiskt blåa frön! Bara att plocka, övervintra torrt och plantera till nästa säsong.

Den stora fruktskörden kan också störa balansen i komposten. Alla helst rekommenderar Ann-Catrin alla som har äppelträd att göra det lätt för sig: gör äppelmos eller must av frukten. Men för den som behöver slänga mycket fallfrukt har hon även ett annat tips: Släng frukten i omgångar och blanda löv mellan kompostlagren.

LÄS MER: Därför dör jordgubbarna

Artikelbild

| Klematisfrö som Ann-Catrin Thor fått. “De är så fina som ett konstverk”, säger hon.

LÄS MER: Så får du fler vårlökar i trädgården

5. GÖDSLA INTE

Artikelbild

| Höstträdgårdens skatter – nypon från mandarinros.

Ann-Catrin Thor har sex magnoliabuskar och de fick en renässans efter det ­efterlängtade skyfallet som kom i slutet av juli. En blommade till och med om.

– Många växter har fått en jättekonstig blomningstid.

Artikelbild

| Pelargoner och begonior är Ann-Catrins favoritblommor just nu.

Efter den långa torkan har Ann-Catrin fått många frågor om gödsling på hösten. Men svaret är nej.

– Kväve gynnar tillväxten och nu ska växtligheten förvedas, inte vara mjuk och ljus grön. Tyvärr kommer säkert många växter som skjutit fart efter sommaren att få frostskador i vinter.

LÄS MER: Trädgårdsexpertens gröna paradis