En bukett som håller för evigt

Glöm fredagsbuketten som vissnar innan onsdag. 1990-talstrenden med torkade blommor är tillbaka – snyggare och mer fantasifulla. Ställ fyra grässtrån i en vas, eller bygg ett helt konstverk.

11 mars 2019 17:46

En torkad blombukett är inte bara ett fång rosor ovanpå bokhyllan. Massor av blommor går att torka och kombinera till vackra buketter, variationen i form och storlek är stor och färgerna förvånansvärt starka.

– Blommorna behåller sina färger bra. Inget i den här buketten blir brunt när det torkar, säger floristen Carola Fogelberg, som håller på att binda ett stort fång torkade växter till en magnifik bukett.

Trenden att torka blommor har kommit tillbaka starkt det senaste året. Överallt syns urnor, krukor och vaser med stora vackra prydnadsgräs eller bundna buketter. Senast det var stort var på 1990-talet och mycket av årtiondet är ju tillbaka i dag, det syns i både mode och inredning.

– Jag tror också att det handlar om vår förändrade syn på konsumtion. Det är inte okej att köpa nytt och slänga hela tiden, vi vill återbruka eller bevara, säger Carola Fogelberg.

Allt fler kommer in till henne och köper färdiga buketter med torkade blommor, eller enstaka exemplar att torka själva.

– Vi säljer också brudbuketter av torkade blommor.

Carola Fogelberg börjar med en bas av grönt till buketten för att sedan sticka in blommorna efterhand. Hon arrangerar stjälkarna i en spiral för att hålla ihop alltsammans. Den får gärna bli lite yvig och inte se alltför prydlig och tillrättalagd ut.

– Allt i buketten är inte torkat. Jag sätter till exempel i färsk ranunkel som får torka efterhand. Jag har bytt ut stjälkarna mot ståltråd och bara behållit själva blomman för att den ska stå stadigt. Många tror att ranunkeln inte går att torka, men den blir jättevacker – papperstunn och skir, säger hon.

Buketten kan sedan förnyas med några färska blommor då och då.

– Passa på att snygga till den om du ska ha gäster genom att byta ut några blommor, tipsar Carola Fogelberg.

Anemonerna i arrangemanget har en lite tjockare stjälk, den torkar fint ändå. Däremot behöver de lite stöd för att inte börja nicka, så Carola drar inte ned dem hela vägen.

– Vissa blommor, som rosor eller pioner, är bäst att hänga upp och ned medan de torkar. Om man inte vill att de ska böja sig, det kan förstås också vara vackert.

Generellt kan man säga att blommor med tjocka stjälkar som rymmer mycket vatten, som till exempel tulpaner, inte fungerar att torka. Andra blommor kan byta skepnad och bli vackra på ett nytt sätt.

– Scabiosa till exempel tappar sina blomblad och den stora frökapseln som blir kvar är imponerande.

Bra blommor att hålla utkik efter är bland annat limoneum och hortensia.

– Limoneum fyller bra och hortensian är fin att ha i en torkad krans. Låter man den ligga utomhus blir den fuktig och mjuknar. Då går den att arbeta med utan att den faller sönder. Eucalyptus är också populär. Den är fin, lätt att torka och är relativt billig.

Vill du plocka blommor i sommar direkt från naturen bör du göra det mellan klockan elva och klockan tre på dagen. Då har daggen dunstat och blomman öppnat sig. Passa på att skörda och torka många olika växter. Spara och sätt samman buketter och andra slags prydnader senare. Och glöm inte gräset – prydnadsgräs är både vackert och trendigt.

– Gå ut och plocka i dikena i sommar. Det finns massor av grässorter som går att torka. Det är vackert att ha bara några höga grässtrån i en vas, säger Carola Fogelberg.

Tre tips för torkade buketten

+ Fixera den med lite hårspray så håller den bättre.

+ Skydda den från solljus så den inte bleknar.

+ Blås den med hårtorken för att ta bort damm.

Så torkar du

När växten lufttorkar dunstar vattnet i växternas celler och förhindrar att de vissnar. Klipp inte stjälkarna för korta om du vill kunna binda blommorna till en bukett när de har torkat. Förläng stjälkarna med ståltråd om det behövs. Förvara växterna i ett mörkt, torrt, varmt och välventilerat rum. Då behåller de både färg och form. Häng dem gärna upp och ned med sytråd eller bast. Dra åt runt stjälkarna då och då, eftersom de blir smalare när de torkar. Efter två till åtta veckor är blommorna torra _ kontrollera genom att röra försiktigt vid dem. Frasar det är de klara. Löv och gräs torkas enklast i en vas utan vatten.

Källa: Gardena.se

Torkat från trädgården

Några blommor från trädgården som är fina att torka:

+ Lupin.

+ Blåklint.

+ Rudbeckia.

+ Solros.

+ Hortensia.

+ Daggkåpa.

+ Ros.

+ Brudslöja.

+ Tistel.

+ Lavendel.

+ Plymört.

+ Alpmarton.

+ Nypon.

Källa: Gardena.se

I Carolas bukett

+ Anemon.

+ Narciss.

+ Scabiosa.

+ Limoneum.

+ Asparagus.

+ Amarantus.

+ Ormbunke.

+ Hortensia.

+ Mimosa.

+ Banksia.

+ Ranunkel.

+ Phalaris.

(TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!