En bisyssla som gör gott

Bättre skördar, större frukter, fler blommor, god honung och en meditativ syssla på fritiden – allt detta får du om du börjar med biodling. Dessutom är du med och räddar världen.

27 juli 2019 09:00

Det finns många uppenbara fördelar med att ha bin. Utan pollinerande insekter som humlor och bin skulle vi inte överleva – en tredjedel av världens alla livsmedel är beroende av pollinatörer.

– Bin är fascinerande insekter och de lugnar mig. Jag är lärare till vardags. När jag är hos bina ger de mig inre ro, säger Noemi Nilsson, ordförande i Farsta-Södertörns biodlarförening.

Hon driver familjeverksamheten "Tyresö honung" och äger sex bikupor vid Tyresö slott utanför Stockholm.

Noemis bin pollinerar hela det gröna slottsområdet och bidrar till att det frodas.

– Innan mina bin kom hit var det dåliga äppelskördar här, men nu märks det att pollineringen är bättre. När det är äppelår får träden massor av frukter.

Intresset har Noemi ärvt av sin pappa. Vartannat år reser hon till Chile och hjälper honom med hans biodlingar.

– Jag blev kär i bina precis som han hade blivit. Det som är underbart med den här världen är att det är en hel vetenskap. Du blir aldrig färdiglärd, utan bygger hela tiden vidare på kunskaperna.

Har man en egen trädgård kan en bikupa eller två göra underverk för pollineringen. Många vittnar om större skördar och fler blommor. Men visst går det även utan trädgård – Noemi bor själv i lägenhet.

– Folk med trädgårdar eller odlingar som vill ha hjälp med pollinering kan bli bivärdar, då får biodlarna ställa sina kupor på deras mark. På biodlarna.se finns annonsplats för den som vill bli värd. Det finns också flera företag som sysslar med biuthyrning.

Ett annat tips är att prata med sin hyresvärd eller bostadsrättsförening om möjligheten att ha bikupor på taket eller gården.

– Många tror att man inte kan ha bin i stan, men det finns massor av blomsterplanteringar och parker med gott om mat för dem, säger Noemi Nilsson.

Den som är sugen ska absolut gå en grundkurs med praktik, tycker Noemi. Skötseln är egentligen inte svår, men det är mycket man behöver känna till i början och en bok räcker inte.

– Kunskaperna är a och o, det är ändå levande varelser som man har ett ansvar för. När man skaffar sina första samhällen är det bra om man har en handledare som man kan fråga om allt, det tar ett tag innan man har koll.

Det är också kutym att ta kontakt med den lokala föreningen där man ska ha sina kupor. Det är viktigt att odlare inom ett område har samma ras på sina bin.

– Folk som avlar bin försöker hålla dem renrasiga. Om drottningen parar sig med en annan ras vet man inte vilka egenskaper de nya bina får, de kan till exempel bli mer aggressiva och då är det inte kul att vara biodlare.

Honungen då, själva belöningen för allt pyssel? Noemi har inte slungat sin första skörd än, säsongen har inte varit så bra hittills.

– Det har varit lite segt, vissa drottningar är fortfarande ute och parar sig, de har inte kommit tillbaka än. Jag brukar låta mina bin behålla en del honung, det är ju deras mat, men nu i juli kommer jag nog att kunna slunga.

Honungen smakar olika beroende på vad som blommar där nektaren samlas. Tidig honung smakar ofta maskros, i augusti kan man ha tur och få ljunghonung. Första slungningen för i år blir nog försommarhonung och lite lind, tror Noemi.

– Förra året blev det ingen lindhonung, den blommade inte eftersom det var så torrt, men i år så! Lindhonung smakar lite mintaktigt och är väldigt populärt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bratt/TT

Ämnen du kan följa