På Facebook finns otaliga grupper för pyssel, återbruk och DIY (do it yourself), många med över 50 000 eller till och med 100 000 medlemmar. Linda Blad driver bloggen ”Underbara saker”, som handlar om såväl inredning som pyssel. I villan i Ljungskile har hon inrett ett helt rum för sitt skapande.

– När vi flyttade till hus tog jag chansen att inreda ett rum där jag kunde samla allt, och jag använder det otroligt mycket. Det är så skönt att slippa plocka undan efter sig varje dag, som man får göra om man håller till på köksbordet där familjen måste kunna äta frukost nästa morgon, säger Linda Blad.

Linda letade inspiration på nätverkssajten Pinterest och på olika bloggar när hon skulle inreda hobbyrummet, och satsade på så överskådlig förvaring som möjligt. Bland annat har hon satt upp ett förvaringssystem med trådkorgar på väggen där alla band och snören ligger väl synliga och varje låda med material är noggrant uppmärkt. Hon har också skruvat fast metallock på rad under ett hyllplan så att glasburkar med knappar och pärlor lätt kan skruvas fast när de inte används.

Artikelbild

| Hobbyrum. Linda Blad har inrett ett rum för att få plats att ägna sig åt sin hobby. Hon tycker att det är viktigt med överskådlig förvaring och bra belysning.

Mycket av inredningen består av återbruk och pyssel i sig.

– Jag har till exempel klätt en massa plåtburkar med tygstuvar och tapetrester för att de ska bli finare, och klätt in min gamla häftapparat och tejphållare från tonåren i tyg.

Stora arbetsytor stod högt på önskelistan när hobbyrummet skulle inredas. För att utnyttja rummet maximalt platsbyggdes ett bord i exakt rätt mått.

– Det har funkat jättebra! Däremot målade jag det först med matt, vit färg och det var helt hopplöst att rengöra. Nu har jag målat om det med grå lackfärg som är lätt att torka av i stället, det blev mycket bättre.

Artikelbild

| Praktiskt. För att det ska vara lätt att se och komma åt materialet har Linda Blad monterat korgar på väggarna.

Linda älskar att sy, så en symaskin är ett måste – särskilt efter att dottern Elle föddes.

– Jag syr ju massor till henne nu, allt från barnkläder till åkpåsar och sänghimlar. Men jag tycker också om papperspyssel och att göra dekorationer för kalas och andra högtider som nyår eller en babyshower, säger hon.

Artikelbild

| Smart förvaring. Gamla plåtburkar har fått nytt liv med hjälp av tapetrester och locket till glasburkar har limmats fast under en hylla så att de är lätta att komma åt.

Det som främst driver Linda Blad är lusten att göra egna saker. Till exempel att göra tavlor, måla på porslin eller göra om en fönsterlampa så att den passar bättre in i hemmet.

– Jag gillar återbrukspyssel, att återanvända materialet från något som gått sönder eller att göra om något som känns lite tråkigt så att den kan få hänga med några år till. Budgetpyssel helt enkelt. (TT)