Avskydda och hatade men även nyttiga

Slemmiga, storätande skadedjur. Så tänker de flesta om sniglar. Men den spräckliga pantersnigeln kanske kan få oss att tänka om. "Den äter mest dött växtmaterial vilket gör den till ett trevligare inslag i trädgården", säger experten Ted von Proschwitz.

22 juni 2019 12:00

Att ha sniglar i landet eller rabatten är en mardröm för trädgårdsälskaren. I synnerhet fasar man för spanska skogssnigeln. Att den kallas för "mördarsnigel" i folkmun säger väl det mesta. Och öknamnet är välförtjänt: Den brunblanka filuren äter det mesta i sin väg, kan föröka sig på egen hand och lägga imponerande 400 ägg under en livstid.

– Sniglar är en väldigt fascinerande grupp av djur och svåra att begripa sig på. När jag började min bana var det ingen som intresserade sig för dem. Det gjorde mig nyfiken, berättar Ted von Proschwitz, biolog och snigelexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Det finns dock en annan art, den spräckliga pantersnigeln, som inte är lika besvärlig att ha i sin trädgård. Precis som sin artfrände är den en införd art och har kommit hit från Centraleuropa via importerad frukt och grönt samt jord och trädgårdsväxter. Men till skillnad från mördarsnigeln föredrar pantersnigeln förmultnande växter, vilket gör att den inte förstör lika mycket grödor.

– Den konkurrerar med mördarsnigeln genom att den gärna äter upp deras ägg. På så vis kan man säga att de gör lite nytta och begränsar tillväxten.

Att den skulle angripa och döda mördarsnigeln direkt stämmer inte. Men det förekommer att skadade eller senila sniglar angrips.

– Däremot är alla sniglar kannibaler, eftersom de äter andra döda sniglar, förklarar Ted von Proschwitz.

Pantersnigeln är fläckig, grå-svart i färgen, ibland med vita inslag.

– Den är riktigt vacker och kan bli 20 centimeter långa. Det gör den till den största snigelarten i Norden.

Den kallas också för leopardsnigel eller kompostsnigel eftersom den trivs i komposthögar.

En annan fördel är att den blir könsmogen vid ungefär två års ålder. Det gör att den inte förökar sig lika snabbt som den spanska skogssnigeln, som blir reproduktiv efter bara fyra veckor.

– Att sniglar är hermafroditer och kan föröka sig utan att träffa en partner gör dem extra livskraftiga, säger Ted.

Som alla sniglar är pantersnigeln nattaktiv och trivs i fuktig miljö. Förra sommarens torka gjorde att problemen med skadedjuren minskade. Men det är osäkert om det kommer att påverka årets tillgång. Regnar det mycket i inledningen av säsongen tar antagligen äggkläckningen fart som vanligt.

– Ska man ha en chans att begränsa dem är det nu på försommaren man ska sätta in stöten.

Spansk skogssnigel bör bekämpas. Enligt Ted von Proschwitz är de lätta att skilja från pantersnigeln.

– De är mindre och helt bruna eller orangeskiftande.

Det gäller att hitta ställena där de lägger sina ägg och förstöra dem. De gräver ofta ner äggen i fuktig jord, under blad och i komposter.

– Ha inte en öppen kompost, satsa på en sluten variant i stället. Sniglar älskar komposter.

Hans råd är också att observera var i trädgården sniglarna gillar att vara. Undersök om det går att "rensa upp" och göra miljön mindre attraktiv för dem, till exempel genom att ta bort fukt, lövhögar och annat som kan bli till skydd och föda.

– Av någon anledning gillar de inte koppar och det finns en slags koppartejp som går att sätta runt krukor och odlingspallar. Vill man skydda rabatterna och trädgårdsland får man använda kopparplåt som sticks ned i jorden. Men det är ganska dyrt.

Att kvällsvattna i trädgården är en vana som också får stryka på foten. Det är nästan som att duka fram en buffé och ropa: "Kom _ middagen är serverad!"

Annars är det hårda tag som gäller. Gå en runda med ficklampa sent på kvällen och halshugg dem du hittar. För att det ska bli så skonsamt som möjligt ska spaden eller sekatören vara vass.

– Kapa av den ungefär 0,5_1 centimeter från framändan. Då kapas huvudet och de dör direkt och plågas inte. Sedan är det bara att gräva ned dem.

Men den spräckliga pantersnigeln kan du låta vara.

– Om de inte blir för många tycker jag att den är ett ganska trevligt inslag i trädgården, säger Ted von Proschwitz.

Karolina Flink bor med sin man Alf Berndtsson på släktgården Westra Långekärrs Gård på Tjörn på Västkusten.

– Vi har fört en kamp mot spansk skogssnigel så länge jag kan minnas och har testat det mesta; allt från fällor med surdeg som bete till järnsulfatspellets, säger Karolina Flink.

Det senare gav bäst resultat, även om det gäller att gå till motattack på bred front och använda alla knep för att ha en chans. Hon upplever också att beståndet av mördarsniglar har minskat till förmån för pantersnigeln som har ökat.

– Jag ser fler och fler och skonar dem alltid när jag är ute med sekatören på snigeljakt.

Karolina vill ge andra odlare hopp.

– Är man bara ihärdig så blir det bättre. Vi märkte också att det hjälpte att hålla gräset kortare runt odlingarna.

Fakta

Pantersnigel, Limex maximus, finns i trädgårdar, parker och komposthögar. De är renhållningsarbetare och äter mest vissna blad och blommor.

Färgen varierar från grå till nästan svart. Karakteristiskt är att kroppen är fläckig med diffusa streck i svart, grått eller vitt som går i snigelns längdriktning.

Pantersnigeln lever i två år, betydligt längre än en mördarsnigel.

Källor: Naturskyddsföreningen, Odlaren, Dagbladet.no.

Visste du att…

…mördarsniglarna har 27|000 "tänder"? Det är fler än en vad en vithaj har.

…snigelslem absorberar vatten? Det är därför det är så svårt att tvätta bort. Det skyddar också mot uttorkning och fiender.

…sniglar lämnar doftspår efter sig som hjälper dem att hitta tillbaka hem?

…sniglars blod är genomskinligt?

Källa: Stick.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Wallström/TT