Idén att inrätta ett designpris kom när Dirk Kehr, föreståndare för Hantverksslussen, för några år sedan insåg att man hade möjlighet att tillverka mer men att man samtidigt inte hann med att utveckla nya produkter. Lösningen blev att engagera formgivningsstudenter och starta designtävlingen.

– Studenter och nya formgivare får chansen att nå ut kommersiellt med en egendesignad produkt, samtidigt som vi får tillgång till goda idéer att omsätta i vår produktion, vilket är väldigt inspirerande för våra arbetstränande, säger Dirk Kehr.

De tävlande har relativt fria händer, men den ska tillverkas i trä och ska gå att sälja i butik. Butikskedjan Designtorget och Malmstensbutiken i Stockholm samarbetar med Uppsala Stadsmission och tar in vinnarbidragen i sortimentet. Och tillverkning sker i Hantverksslussens lokaler i Boländerna i Uppsala.

Artikelbild

| 2018 års vinnande bidrag var förvaringsmöbveln Aperio som formgavs av Hannes Åström.

– Hantverksslussen fokuserar på att hjälpa människor tillbaka till arbete genom arbetsträning i snickerimiljö, säger Dirk Kehr.

Förra året gick Designpriset till Hannes Åström, som formgav förvaringsmöbeln Aperio.

– Att vinna Designpriset har varit en kanonupplevelse. Möjligheten att få ut en produkt jag är stolt över redan under utbildningsåren känns väldigt häftigt. Det har varit mycket roligt och givande att arbeta med Uppsala Stadsmission och uppmärksamheten priset gett har gjort mig mer säker på min formgivning, säger Hannes Åström i ett pressmeddelande från Uppsala Stadsmission.

Årets vinnare utses under våren.