Under en period var det många som undrade om det skulle bli någon vår alls att tala om. Men nu har snön smält undan, dagarna har blivit varmare och planerna för årets trädgårdssäsong spirar. Passa på nu när solen börjar synas på allvar.

Här är sex tips för att få upp trädgårdspulsen:

1) Rensa, rensa, rensa. Börja med att kratta bort gamla löv, kvistar och ris från rabatterna och i gräsmattan. Var försiktig om det är blött så att du inte skadar gräsrötterna. Klipp ned de perenner som stått kvar över vintern.

2) Starta ogräskriget. Ogräset tittar fram illa kvickt om våren och det är lika bra att inleda kampen tidigt. Rensa ur odlingslådor allra först där jorden tinar snabbast liksom i rabatterna. Gå sedan igenom gräsmattan. Har du kirskål, kvickrot eller åkervinda? Det är bara att beklaga. Överväg marktäckning eller lägg upp en underhållsplan.

3) Föröka snödropparna. Vem vill inte ha dessa bedårande vårväxter på fler ställen i trädgården? Passa på nu (medan de blommar) att försiktigt gräva upp en tuva och dela den sedan i små buntar som du sedan planterar ut där du vill ha dem. Vattna, och låt dem sedan vissna ned och håll tummarna till nästa säsong.

4) Förbered odlingarna. Så det som är värmekrävande inomhus i krukor med två tredjedelar plantjord och överst såjord. Om du har odlingslådor och jorden har tinat är det dags att vända ned ny jord och kompost. Vågar du dig på att så till exempel morot eller sallad redan nu så täck med fibervävsduk.

5) Gräsmattekoll. När tjälen har gått ur jorden – då är det fritt fram att gödsla gräsmattan. Om värmen håller i sig – passa också på att rugga upp kala fläckar och så gräsfrön i dem. Vattna varje dag.

6) Skaffa tidig blomning inomhus. Klipp av några äppel-, päron- eller körsbärsträdsgrenar, gör långa snitt i dem och ställ dem i en vas eller ett krus med vatten. Ge nytt vatten och duscha dem ibland samt ge nya snitt.