– Det är otroligt roligt och vi är stolta över att ha kunnat hjälpa 10 000 bostadssökande att hitta sitt nya boende i vår allt mer växande region. Men det har också varit utmanande eftersom det är svårt att matcha de bostadssökandes behov och förutsättningar med utbudet av lediga bostäder och hyresvärdars inkomstkrav, säger Uppsala Bostadsförmedlings vd Mona Lindén i ett pressmeddelande.

Sedan starten har Uppsala Bostadsförmedling, ett helägt kommunalt bolag, knutit fler hyresvärdar till sig och förmedlar i dag bostäder i fem kommuner. Förutom Uppsala finns Knivsta, Heby, Enköping och Västerås med.

Den allra största delen bostäder förmedlas i Uppsala kommun. Hittills i år har över 4 800 hyresbostäder, främst studentbostäder och vanliga hyreslägenheter, förmedlats i kommunen, jämfört med drygt 3 500 under hela 2017. En av förklaringarna till ökningen är att Uppsala Bostadsförmedling numer även förmedlar ur Rikshems hyresbestånd, något som påverkat statistiken för 2018 med över 1 000 bostäder. Av de "vanliga" bostäder som förmedlats sedan starten, där bland annat studentbostäder är borträknade, kommer 40 procent från nyproduktion.

Efterfrågan på hyreslägenheter är stor i Uppsala kommun. Över 100 000 personer är registerade i kön och kötiden kan vara flera år, bland annat beroende på hyresnivån och i vilket område man vill bo.