Vårens perenner svåra att motstå

Våren är perennernas tid och det är svårt att motstå ljuvliga violer, färgstarka pioner, milda nävor och smårufsiga gräs. Allt vill man ha – men man kanske ska tänka sig för innan habegäret slår till.

9 maj 2014 13:00

– De fleråriga växterna kommer upp utan att du behöver mer än rensa undan löv och annat visset från förra året. Ur den hårda jorden dyker de trotsigt upp mot ljuset. Just den dynamiken, från visset till spirande, är så spännande, säger Lena Drameus-Åberg som tillsammans med sin man Kjell odlar perenner på sin plantskola i Öja utanför Ystad.

– Vi blir så glada för en viva, en matta av sippor eller några lökväxter. När våren glider över i försommar höjs förväntningarna. Det är då jättevallmo och pioner slår till. Vackraste bladen, häftigaste knopparna, blommor som tar andan ur en.

För Åbergs har årets vinter varit perfekt. Mild och inte så fuktig. I Skåne är nämligen vintern perennernas värsta fiende. En regnig, snöfri vinter kan ta död på de tuffaste sorterna. I norra Sverige där snön skapar vinterskydd och ett värmande täcke klarar många växter vintern mycket bättre. Dessutom gör midnattssolen och den långa perioden med ljus att perennerna i norr blir både högre och färgstarkare.

Men i år har det gått bra även i söder, och i plantskolan i Öja frodas just nu egenodlade perenner av olika slag.

För att göra en fin perennrabatt gör Lena Drameus-Åberg en trestegsraket med pionen som primadonna. Eftersom pionen ofta har lång hals och tungt huvud kan det hända att den vill lägga sig. Plantera en mjuk näva eller jättedaggkåpa framför, så blir det inget problem. När blomningen är över är bladen fortfarande vackra. Om du planterar höga liljor bakom blir pionbladen som en vacker kropp framför blomstänglarna.

Med jättevallmo är det annorlunda. Låt dem stå långt bak i rabatten liksom allt annat som vissnar ner efter sitt framträdande; lökväxter, löjtnantshjärta och lupiner. Perenner bildar ofta stommen i en välkomponerad trädgård. Träd och buskar blir tak och väggar, perennerna både golv, pynt och lugn i trädgården.

Många perenner fungerar fantastiskt bra som små häckar vid rabatten. Violer kan bilda en mjuk fin kant på våren, gamandern går att formklippa som en buxbomliknande häck och är man riktigt modig så provar man häckfuchsia, härdig i de södra delarna av vårt land.

Glöm sedan inte perennerna på hösten manar Lena:

– Vad du än gör, glöm inte bort att vara i din trädgård när skolorna börjar. Det är bonustiden i perennträdgården. Om du rensat ogräs, vattnat, klippt fram det vackra, i stället för att klippa bort det fula, skyfflat gångar och planterat nytt hela säsongen så kan du slappna av nu! Det är payback time och du och din trädgård kan njuta av tiden tillsammans.

Fakta Lenas favoriter: Att tänka på vidny perennrabatt: Tre viktiga P i perennvärlden

Vårärt Rosenelfe. Lysande små vitrosa blommor som svär på att nu är försommaren snart på väg.

Röd backsippa, Rubra har samma färg som om man håller upp ett glas rödvin mot solen.

Brudbröd/älggräs i vitt eller rosa.

Blåflox, de doftande Blue Perfume och Clouds of Perfume.

Sockblomman Orangekönigin med sina vackra blad och spännande blommor.

Daglilja, Hemerocallis betyder vacker för en dag men det blir många blommande dagar på en planta.

Violruta, alla, men helst den vitblommande och skuggviolrutan med sina skira blåvioletta blommor.

Stäppsalvia, från låga Marcus, via Caradonna med sina mörka stammar, till sorten Dancing girl som blir en meter hög.

Luktpioner, från mörkaste mörka Buckeye Belle till de ljusaste som Duchesse de Nemours.

Trebladsspira med vitrosa små liljeblommor på våren och fantastiska höstfärger.

Planera med blad, så får du blommorna som bonus.

Gillar du höga perenner? Plantera så att de får sprida sig och låt dem stötta varandra.

Läs på och fråga så du får tag i perenner som trivs i din miljö.

Tänk på att perenner alltid är fleråriga plantor.

Vårblommande perenner delas och förökas på hösten och höstblommande på våren. Arter som blommar sent in på hösten kan vara känsliga för vinterkylan och planteras därför helst på våren. Om man ändå vill höstplantera är ett tips att sätta dem fem till tio centimeter djupare.

Varje år utser svenska perennodlare en växt som lämpar sig särskilt bra för vårt svenska klimat. Årets perenn heter vårälväxing och är ett litet gräs med fina ax. Gräs är bra att plantera på våren även om sensommar och höst är gräsens snyggaste tid.

Piet: Piet Oudolf är holländaren som tog de storvuxna perennerna till den svenska trädgården. Han står bakom den holländska perennvågen, som går ut på att plantera många plantor av få sorter i stora svepande sjok.

Parken i Enköping: Drömparken i Enköping var först med att visa upp hur Piet Oudolfs design kan se ut. Numera finns hans sätt att plantera att beskåda i både Sölvesborg och i Skärholmen.

Peter Gaunitz: Svensk trädgårdsdesigner som gick bort förra hösten, och som prisade den amerikanska prärien med växter som tål torka och karga lägen. I Sävsjö och Laholm kan man inspireras av hans sätt att plantera. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!