Fönsterputs, ugnsrengöring, toalettrengöringsmedel, badrumsspray, kökssprej, möbelpolish och avkalkningsmedel trängs i städskåpet. Men de allra flesta av dessa produkter klarar du dig utmärkt utan när du städar, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känd från bland annat SVT:s "Sveriges städmästare".
- Folk köper alldeles för mycket produkter i onödan. Man ser reklam för en ny produkt, köper hem den, blir besviken och glömmer bort den. Många städskåp är fulla med produkter som ingen använder. De belastar miljön när de tillverkas och distribueras, och dessutom belastar de plånboken i onödan, säger hon.
Visst finns det tillfällen då man behöver ta till starka kemikalier, men de bör användas med urskiljning, menar Marie-Louise Danielsson-Tham.
- Jag brukar jämföra med antibiotika; visst behövs det ibland, men det ska användas sparsamt och bara när det är nödvändigt.
Många produkter, som silverputs, kalkborttagare, polish, golv- och ugnsrengöringsmedel, blekmedel och fläckborttagningsmedel klassas som miljöfarligt avfall och ska lämnas till miljöstationen.
- Men ofta hamnar det i avloppet ändå, och det tycker inte mikroorganismerna i reningsverken om, säger Marie-Louise.
Just fläckborttagningsmedel är allra minst nödvändig av alla de onödiga flaskorna i städskåpet.
- Det använder jag aldrig! Kallt vatten och diskmedel, eventuellt följt av varmt vatten och tvättmedel tar bort nästan alla fläckar, säger hon.
Universalmedlet nummer ett stavas ättika. Det funkar på alla typer av kalkavlagringar, det knäcker mögelsvampar och passar också i tvättstugan; en slurk 24-procentig ättika i sista sköljvattnet gör siden blankt och fint, och det binder färgen när man tvättar kläder som fäller.
Marie-Louise Danielsson-Tham använder också 24-procentig ättika till fönsterputsningen.
- Jag blandar en slatt med varmt vatten och lite diskmedel, då blir fönstren så blanka och fina.
Rent i köket
Tipsen kommer från Naturskyddsföreningen och Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien:
+ Vidbrända kastruller: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska. Alternativt gnugga med en sockerbit på det brända.
+ Ugnsrengöring: Blanda två delar flytande såpa med en del vatten, spreja i ugnen och stäng luckan, värm ugnen till 100-150 grader och låt verka i 15 minuter. Stäng av ugnen, öppna och torka rent när den har svalnat. Eftertorka med vatten.
+ Spisrengöring: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av. Ingrodd smuts behandlas med 24-procentig ättika och rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, torka med en trasa och ljummet vatten.
+ Mikrovågsugnen: Ställ in en skål vatten med pressad citron, värm på full effekt i tre minuter. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk.
+ Disktrasan: Koka med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.
+ Mögel i kylskåpet: Tvätta bort möglet med vatten och diskmedel. Eftertorka med en treprocentig ättikssyralösning.
Rent i badrummet
Tipsen kommer från Naturskyddsföreningen och Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien:
+ Smutsiga duschdraperier och badrumsväggar: Blanda två delar vatten och en del flytande såpa i en sprejflaska och spreja. Skölj av med vatten, skrubba om det behövs. Börja nedifrån och jobba uppåt väggarna, annars blir det fula rinnmärken som är svåra att få bort.
+ Kalkavlagringar: 24-procentig ättika! För att få den att stanna till exempel runt en kran kan man göra en pasta av ättikssyra och potatismjöl, låt verka en kvart. Kom ihåg att ättika är frätande, för säkerhets skull kan det vara bra att ha handskar. Och använd aldrig något surt på marmor eller kalksten - syrorna löser kalken i marmorn så den blir ful, och det kan också bli hål i den. Ett annat tips mot kalkavlagringar är att gnugga dem med en citronhalva och låt verka en stund. Skölj med vatten.
+ Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp 24-procentig ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten
Städa med bara vatten
Med mikrofiberduk och mikrofibermopp kan du göra rent helt utan städprodukter. Materialet suger åt sig damm och smuts med hjälp av den statiska elektriciteten som uppstår när du gnider det mot en yta. Ett tips är att tvätta trasan innan du använder den första gången - men skippa sköljmedlet, det tar bort den statiska elektriciteten. Använd gärna diskhandskar när du städar med mikrofiberduk, eftersom duken även suger till sig ditt hudfett och gör händerna sträva och nariga.
Miljöbovarna i städskåpet
Ekobyggportalen.se listar produkterna du ska undvika i ditt miljövänliga städskåp:
+ Produkter som innehåller ammoniak.
+ Produkter som innehåller lut.
+ Produkter som innehåller lacknafta.
+ Produkter som innehåller triclosan (kan finnas i allt från tvål och rengöringsmedel till tandkräm).
+ Ugnsrengöringsmedel.
+ Fönsterputs.
+ Doftprodukter för badrummet.
+ Desinficerande och bakteriedödande medel.