Logga in
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Uppsala Allmänna mot Stockholms allmänna del I

Uppsala  

 

Om vi blickar tillbaka 100 år i historien så hamnar vi i en för Upsala Allmänna Schacksällskap intressant tid. UASS spelade en lång rad matcher om det Aschbergska vandringspriset skänkt av bankir Olof Aschberg. Matcherna spelades mot Stockholms Allmänna Schacksällskap (SASK), en av huvudstadens då mest aktiva och framgångsrika klubbar. Bland annat hade klubben Sverigemästeren Gustav Nyholm på toppbordet i många av drabbningarna.

Åren 1917-1921 spelades sammanlagt 11 matcher mellan de båda lagen. Två eller tre per år och växelvis i Stockholm respektive Uppsala. De två första matcherna spelades 1917 och vanns av SASK. Tredje drabbningen 1918 slöt oavgjord. Från fjärde drabbningen har Schackbloggen hittat ett litet matchprogram varifrån bilderna på Aschbergs pokal samt första sidan av programbladet visas. Som ni ser på matchprogrammet spelade man på eleganta Hotell Continental. Vid den här tiden det största hotellet i hela Skandinavien. En krona kostade inträdet, men de som hade balbiljett till kvällens festligheter hade fri entré på matchen!

Just den matchen spelade inte Sverigemästaren Nyholm för sitt lag utan föredrog att ge en simultanföreställning över 50 bord. Även här fanns ett fint pris att erhålla, skänkt av hovjuvelerare K Andersson. Ofta diskuteras idag hur schacket ska kunna locka fler kvinnor till sina led. Det är då värt att notera att på simultanföreställningen så spelade åtminstone 8 kvinnor mot Nyholm. Däribland Katarina Beskow som skulle bli VM-tvåa några år senare efter Vera Menchik i dam-VM.

Hur gick då matchen mellan UASS och SASK den 23 mars 1918? UNT kunde glädjande nog rapportera den 27 mars att: "Under stark tillströmning av åskådare utkämpades på lördagen i Stockholm fjärde matchen om den Aschbergska pokalen. Spelet var förlagt till Continentals fästvåning, och på anordningarna hade stockholmsklubben lagt ned mer än vanligt energiska och omfattande förarbeten." Slutresultatet fastställdes till 7,5-6,5 till UASS som reducerade i matchen om vandringspriset.

I mars 1921 på Maria Bebådelsedag kunde kampen ha avgjorts. Inför näst sista mötet klubbarna emellan stod det 5-4 till Stockholmarna. Nu slöt också Nyholm upp på första bordet för sitt SASK så att man kunde ta hem bucklan. Men se det ville sig inte! På första bord höll Willgott Lundell uppe spelet och remiserade. Till sist gick matchens sista partier till avdömning. Gustaf Brodds parti dömdes till seger för UASS och matchen vanns med knappast möjliga marginal 7,5-6,5. 

 

 

 

Viktor intervjuad om schack i Gottsunda

Uppsala Viktor Carlfors blev under SM intervjuad av Jesper Hall från Sveriges Schackförbund om vårt schackprojekt som vi sedan ett par år har tillsammans med Kontakten i Gottsunda. Projektet driver vi tillsammans med Studiefrämjandet, bland annat med generöst stöd från Gillbergska stiftelsen.

Se intervjun här.

 

/Carl Fredrik Johansson

Jesper Jonsson tvåa i Schackfyranmästaren

Eskilstuna SM-tävlingarna i Eskilstuna har just börjat och den första tävlingen som avgjordes var Schackfyranmästaren. 
15000 deltagare var med från början och i finalen deltog 172 spelare från hela landet. Elva av dessa var från Uppsala SSS och bäst av dem lyckades Jesper Jonsson som tog en mycket fin silverplats. 
Stort grattis!

Jesper Jonsson

 

/Carl Fredrik Johansson

Uppsala SSS får pris av Henrik Lundqvist

Uppsala
Uppsala Skolschacksällskap är en av bara 30 föreningar i Sverige (och den enda i Uppsala) som blivit tilldelade ett pris ur 30/30-fonden. Det är en fond som NHL-legendaren Henrik Lundqvist har startat för att stödja svenskt föreningsliv och bidraget är på 30 000 kronor till Uppsala SSS verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala.
I går kväll delade Henrik själv ut priset vid en ceremoni i Göteborg och Viktor Carlfors och Carl Fredrik Johansson från klubben var på plats för att ta emot det. 
Henrik Lundqvist, Carl Fredrik Johansson och Viktor Carlfors
/Carl Fredrik Johansson

Brons till Uppsala i flick-SM

Helsingborg Uppsalas tjejer under flick-SM

I helgen spelades flick-SM i Helsingborg med fyra deltagare från Uppsala SSS. Största framgången var Julia Östenssons bronsmedalj, men även de andra tjejerna spelade många fina partier. Lisa Reimegård följde med som ledare och så här berättar hon om helgen:

"I helgen har jag haft förmånen att följa med fyra representanter för USSS till Flick-SM 2019 i Helsingborg: Pian Sjöåker, Ida Zimmermann, Julia Östensson och Nohmi Reimegård.

Vi har bott i ett klassrum på Olympiaskolan, där tävlingen ägde rum, och tack vare Idas medhavda schackspel (och möjligheten att spela schack och följa/analysera partier på mobilerna) har det spelats/pratats schack nästan hela tiden. Ett besök på Prison Island, tillsammans med övriga deltagare, hanns dock med på lördagskvällen.

Även om USSS-spelarna mest umgåtts med varandra har de även fått nya - eller återsett gamla - vänner från andra klubbar runt om i Sverige, inte minst under denna aktivitet. Kul att se!

USSS-spelarna har hejat på och stöttat varandra på ett fantatiskt sätt under tävlingens gång och glädjen var förstås stor när Julia kom på tredje plats i kategorin 14-16-åringar och därmed tilldelades en pokal. Grattis igen Julia!

Nu reser vi hemåt, från gröna gräsmattor mot vintern i Uppsala, med många fina minnen."

Här är alla resultat från flick-SM

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se