Logga in
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

2.0

Soffan Dags att dra igång ordbajseriet igen. Varit slö men nu blir det en prio att beskriva världen utifrån mitt, ibland bristande, perspektiv. 

Tänkte nog vara inne idag... hört att julen står för dörren och då går det väl inte att komma ut. 
Några personliga jultecken;
Zoega kommer med sitt julkaffe... bästa kaffet
Får ta fram min snöman istället för jordgloben. Under julen ska man inte bry sig om världen längre
Tar fram Tracey Thorns julalbum ( fast inte förrän på julafton) förr var det alltid Phil Spectors Christmas album men man måste utvecklas. Köpte visserligen James Browns julalbum häromdagen så jag får spela den fram till julafton.
Hällregn.. det ska regna i december och på julafton. 
Ställa bort vågen. Sägs att de som väger sig ofta håller vikten bättre... stämmer inte på mig just nu... och då har vi ännu inte börjat svulla på julmaten. 
Julklappsångest... fast det har jag egentligen inte, i år är det mest ångest över vad jag ska köpa till mig själv.. vad vill jag ha? kommer inte på nåt alls. Har allt jag behöver och lite till, mycket till
Mörker mörker mörker.. fast rätt mysigt att tända adventsljusstakar

En kollega har alltid fest den 21 december, dvs på vintersolståndet, och firar att det vänder... bra ide, det var väl typ därifrån julen kom ( ok, jesus och allt sånt men vi firade i juletid innan vi i mörka norden visste vem har var)

Så trevlig lucia på er... kanske lite tidigt men ändå

 

5.45 och allt är väl

TV soffan Tidig morgon. Klockan ringer som vanligt 5.45. Går upp. Sätter på kaffe. Ger Jay-Z mat. Hämtar telefonen. Går på toa. Läser UNT. Hämtar kaffe. Slår på TV. Tittar på Nyhetsmorgon ( mer mat och reklam än nyheter men nåt ska det ju heta). Sen är det dags att kicka igång dagen. Vad gör man nu? Skriver lite mail. Kollar runt lite. Plockar i köket. Sätter mig och skriver lite blogg. Sen är dagen nästan slut, jaja, man lever ett spännande liv
Måndagar har blivit bowlingkväll. Bestämde mig för länge sen att inte börja spela, inte vara upptagen varje helg, sitta och hänga på bowlinghallen och kika på andra som bowlar men men, nu är det nog dags att ta upp det igen. Problemet är åldern.. jaja, bowling kan man väl spela oavsett ålder säger ni. Sant. Men man kan inte spela bra bowling hela livet speciellt som man hållit upp i många år. Stel, kantig, svag och med en totalt fel mental bild av hur jag spelar. Får nog gå en nybörjarkurs och lära om. 

Annars händer det inte mycket. Ska det hända mycket? Kanske inte. Händelser är väl oftast negativa så man får vara nöjd med att det inte händer så mycket. 

Jympa

Soffan Så, julen är slut, helgerna över, finns inga ursäkter längre... dags att dra igång träningen. Börjar med Friskis pass, sen får det bli lite lufsande runt kvarteret, lite bättre diet kanske, mindre alkohol mer... vad byter man egentligen ut alkoholen mot ( lagligt...), bra fråga... " ingen drink för mig idag, jag tar en morot" funkar väl sådär. Börja jogga sluta grogga... fast grogg finns väl inte längre, nu ska det vara drinkar med grankottsextrakt.
Eau de vie med sockerdricka duger inte längre. Salig pappa, hade blivit 102 igår, blev nästan 92, det får väl duga, drack bacardi med fruktsoda, gillade inte cola vilket jag högaktar honom för. Cola, vilken soppa, det enda det duger till är att rengöra silvret med, fast det gör man väl inte längre.

Hur som helst. Friskis var det. Kör medelgympa.. hette väl husmodersgymnastik när det var Träna med TV. Finns väl inga husmödrar längre och heller ingen Bengt Bedrup. Sen kom Lannerfeldt; kniiiiip. vilket hon hade rätt i men det blev kanske lite mycket. Nu är det friskis iallafall.
Kvaliteten på ledarna varierar onekligen. Vikarie i söndags, skitbra, sen kom en låt med Laleh, betyget gick ner. Sen ska alla, då menar jag alla, spela Dance Monkey... är det årets och kanske förra årets mest uttjatade låt?
När men sen får för sig att spela Maria Magdalena så blir man rätt trött... fast då var jag redan så trött att jag inte brydde mig... tittar mest efter var hjärtstartaren finns.. Finns pilar till utgången, dom vill väl att man ska gå hem, men inte till hjärtstartaren.
Finns det små fickversioner. Vore väl en rätt bra ide eller? Bring your own heartkicker eller vad det nu heter på engelska.. fast betablockare kanske vore bättre, känns som hjärtat inte behöver en kick på passen... skönt efteråt... nja... mest svettigt och äckligt. fast det gör bra? hur vet man det? dör tjocka människor före smala? skulle inte tro det...
Såg hur pappa krympte med åren så jag är nu inne på att man skulle bygga upp en riktigt buffert inför ålderdomen... mot semlorna ( har inte ätit en semla på säkert tio år, dom kommer precis när man ska försöka komma i badbyxorna inför årets beach projekt)

Men, nu har jag iallafall anmält mig till en skrivarkurs, tror inte dom skulle godkänna detta bladder, "Torsten, kom tillbaka!" han kunde skriva eller iallafall bladdra. 

Dagens boktips:
https://en.wikipedia.org/wiki/Plato_and_a_Platypus_Walk_Into_a_Bar

Väldig rolig och dessutom utbildande.. kan det bli bättre, kanske om man tar en whiskey samtidigt som man läser... 

 

Jul

Julsoffan Jul jul strilande jul... ingen White Christmas i år heller.. får nog vänja oss vid att krokusen börjar blomma på juldagen. Fast det var inte vad jag funderar på.
Hur länge får man ha julpyntet kvar hemma? Tjugondag Knut var i måndags så då åkte tomtar och gran ut för då är julen slut men när är advent slut? Hur länge får man ha adventsstakar i fönstren? Kan vi snart hävda att vi är först inför advent 2020 istället för att vara sist att ta bort 2019. Ett år hade vi julkransen kvar på dörren hela året... så får man inte göra eller hur? Man måste följa de informella reglerna.

Har även snögubben kvar, snögubbar har väl inte med jul att göra mer ett minne av de vita vintrar som varit...tror han får vara kvar ett tag till innan han byts ut mot den vanliga jordgloben som brukar stå på ginskåpet. 

Apropå gin... planerat en Londonresa i mars inklusive ett besök på Gininstitute ( plus Lejonkungsbesök, Tutanchamon utställning, Clash London Calling utställning, sväng upp till Camden stables och sen lär det väl bli en och annat pubbesök också)

Länk till Ginkurs

 

 

Bowie

Någonstans i galaxen Folk säger ju ofta att dom väldigt väl kommer ihåg var dom var och vad dom gjorde vid vissa världshändelser. Gäller inte för mig, har ett helt uruselt minne, men en sak kommer jag ihåg; vad jag gjorde när budet om David Bowies död kom. 

Stod i gaten på väg till Göteborg när min kollega kommer fram med telefonen och säger " har du sett att Bowie har dött?" det hade jag förstås inte, strax efter kom en dementi men slutligen så stod det klart att den största av dom alla inte finna ibland oss. Min största idol ända sen tidigt sjuttiotal; Ziggy, Thin White Duke osv ( allt utom Tin machine förstod aldrig det)

Sett honom tre gånger. Första gången 1976 på Tennishallen, otroligt bra, sen Scandinavium under Serious Moonlight Tour, mindre bra, och slutligen på Lida festivalen 1997, igen väldigt bra. 

 

Efter dödsbeskedet så gjorde jag en Bowie vägg i arbetsrummet. Är fortfarande kvar med skillnaden att jag nu har fler vinyl skivor än tidigare, kommer nytt hela tiden, en del rätt bra.

"There is old wave, there is new wave and there is David Bowie" skön reklam, så är det. 

 

För ett antal år sen tog vi en trip till London för att gå på Bowie utställningen på Victoria and Albert museum. Fantastiskt. Nog bästa utställning jag varit på. Nu blir det en ny Londontrip i mars; London calling och Tutanchamon. Ska bli kul. Förra gången tog vi tom en promenad upp till Brixton för att se muralmålningen... man är rätt nördig ibland...

 

 

Jag, bowie och the dude... skön trio eller hur?

Bowlinghistoria

Uppsala Barnbarnet testade bowling för första gången häromdagen. Fjärde generationen Bergman som bowlar ( ok hon är inte så gammal än men säkert en fantastisk talang).

Bowlinghallen i Uppsala byggdes 1967. AMF ( ett av två bowlinghallsföretag) lyckades övertyga Uppsala kommun att bowling minsann inte är någon idrott utan ett utmärkt sätt att finansiera resten av idrottshuset. Hur som helst så blev det väldigt populärt. Pappa började spela korpen med Bröderna Eks ( där han jobbade från trettonårsålder tills han gick i pension... inga projektjobb på den tiden) tidigt på lördagarna. Idag skulle det nog vara svårt att få folk att spela bowling kl åtta en lördag eller fram till elva på vardagskvällar men så var det på den tiden. 


Själv började jag spela 1971, fjorton år, med BK Zefyr. Då kunde man för tio kronor spela fyra serier och dessutom få ett glas dricka. 2,25 serien på dagtid ( 10 kr motsvarar 75 idag,,, inte lätt att spela fyra serier för 75 kr idag). Fullt nästan jämnt. Sportlovet var det kölappar, man fick vänta i timmar på att få spela två serier eller vad det nu var. 
Vann guldklotet när jag var 17 och gick till BGU, studentklubb och bäst i stan. 
Vi gick upp i högsta divisionen några år senare. Slutspel 1980, vinst i Uppsala Open 1981 ( 7000 i första pris, lika mycket som hela mitt studielån för en termin, motsvarar ungefär 21000 idag), bildade UBC-90, gissa året, en sammanslagning av BGU och April.

Sonen Johan började spela, lite osäker på när men i mitten av nittiotalet. Först med UBC och sen med Cobbers. Flyttade sen till Stockholm för att plugga men började till slut om först i Hammarby och numera i MP ( Matteus-Pojkarna). Tar emot att erkänna det men han är betydligt bättre än mig, iallafall idag, men har nog en bit kvar tills när jag var som bäst ( svårt att tro det idag men jag har faktiskt varit skaplig). Nedan screendump från tv-sändning, därav lite dålig upplösning

Så. Pappa spelade. Mamma var med och startade BK Tummen-Opp.. under en lång period Sveriges sämsta bowlingklubb men antagligen dom som hade roligast. Startade som husmorsbowling ( så får man väl inte ens säga längre) nybörjarbowling för damer en eftermiddag i veckan på den nybyggda hallen i St Per. Mamma jobbade på Stora torget så det passade bra. St Per ( eller Brunswick som den egentligen hette).

Sonen spelar, dottern har spelat lite korp, hustrun spelar och nu, sen i augusti, även bonus-dottern Ester. En äkta familjesport. Man spelar som junior, lägger av och sen börjar man om som pensionär. Är det någon artikel i tidningen om bowling så är det om Beda 93... jaja, så är det och så kommer det att förbli.

Liten bild från min ungdom, taget på World Cup finalen i Göteborg troligtvis i mitten av 80-talet. Skägg redan då, undrar ni säkert? Nja, kom direkt från repmånad och om man hade man skägg då så slapp man raka sig..så, mer praktiska skäl än att jag var väldigt före min tid... nu är man väl mest efter sin tid.. Vad är klockan? vet bara att den går efter

Ni som inte tror mig.... toppen på karriären var 1980 med en liten come-back -95... 25 år sedan man överhuvudtaget presterade nåt... jaja. nu får man väl vara nöjd att man inte gör illa sig när man spelar.. bevis nedan

 

Björn Bergman

Ålder: 61 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, katt. Just ja, en fru också

Gillar: Det mesta faktiskt

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter någonstans och skriver plattityder och förvånas över all tid jag lagt ner på bloggande utan att tjäna en enda krona

Bäst med min stadsdel: Tyst och lugnt men ändå nära

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se