Ta bort hindren för Upplands företagare

Myndigheter ska inte sätta krokben.

17 maj 2019 06:00

Vad säger företagare när de möter politiska makthavare? Ungefär såhär: Vi vill se bättre regler vid upphandling i kommunerna och regionen, minskad byråkrati och mer förståelse för vad det innebär att driva företag. En del myndigheter sätter käppar i hjulen snarare än hjälper oss, och det får inte bli för dyrt och krångligt att anställa.

I måndags deltog jag på en rad företagsbesök i länet, arrangerat av Svenskt näringsliv, tillsammans med ett 20-tal politiker från samtliga riksdagspartier. Vi började på Lindvalls kaffe i centrala Uppsala, där Ulf

Lindvall berättade om familjeföretaget. Vi fick även lyssna på Fredrik Bruhn från Unibap som berättade om artificiell intelligens och självlärande robotar, som kommer att förändra såväl arbetsmarknaden som skatteintäkterna på arbete. Sedan fick vi besöka Jakob och Liza von Engeström på Kiplingebergs gods, också det ett familjeföretag, som har bland annat jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion och turism. Därefter gick resan vidare till Zetterbergs i Östervåla, Heby, som utvecklar och levererar lastbilspåbyggnader. Inger Högberg från Högbergs buss körde oss runt och berättade om Högbergs. Hon berättade om hur svårt det hade varit att som ett lokalt företag vinna vid upphandlingar, när utlandsägda konkurrenter finns. Politikerna uppmanades att fungera över om vilka krav som behövs vid upphandling, och för vem de ställs.

Lindvalls kaffe levererar ungefär var tredje kopp i Uppsala, men skulle vilja komma upp i 50 procent. Inte nog med att som litet företag behöva slåss mot kaffejättar på marknaden, beskrev Ulf Lindvall Livsmedelsverket som ”struligt”. Och ansvaret för allt från arbetsmiljö och brandsäkerhet har ökat på företagen de senaste decennierna. Om någon från kommunen gick runt och kikade för en kontroll tidigare, och någon kom på besök för att säkerställa brandskyddet, kan företag i dag behöva egna anställda som sköter sådant.

På Kiplingebergs gods påpekade Jakob von Engeström att det stora problemet för jordbrukare egentligen inte är en torr sommar, utan att många lantbrukare har så små marginaler. Lönsamheten är ofta dålig och man blir beroende av bidrag, i stället för att kunna spara i ladorna inför ytterligare en torr sommar eller två. Jordbruksverket förknippades på Kiplingebergs mer med kontroll än med hjälpsamhet. På Zetterbergs var Tullverket den myndighet som orsakat trassel. Tullverket ”tog en miljon av våra pengar”, berättade företagets vd Lars Erfäldt, och han varnade för att myndighetens agerande kan stjälpa företag. Hur vore det att i stället uppskatta att företaget har 100 personer anställda? Desto bättre var erfarenheterna av Almi, Klimatklivet och Skatteverket.

Från verkstadsgolvet på Zetterbergs till de maskrosprydda ängarna på Kiplingebergs gods kändes självlärande robotar och artificiell intelligens en bra bit bort. Men som Unibaps Fredrik Bruhn försäkrade oss: Allt som vi kan fantisera om kommer att finnas. Och det kommer att gå fortare än vi tror.

Signerat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!