Kristdemokraternas Ebba Busch Thor höll tal på Celsiustorget i dag vid lunchtid. Solen sken, många Uppsalabor och medier hade hittat dit. En och annan keps med texten ”Make EU lagom igen” skymtade bland åhörarna.

För bara ett år sedan kämpade partiet för sin överlevnad. ”Två tredjedelar tror att KD åker ur riksdagen”, löd en tidningsrubrik förra sommaren. Men så vände det.

I dag är KD ett parti som väcker känslor. ”Jag tål henne inte!” sa en bekant – en gammal 68-feminist – i helgen om Busch Thor. Bland borgerligt sinnade hör jag ofta kommentarer som att KD-ledaren har ryggrad, att hon är befriande orädd för vänstern.

Artikelbild

På Celsiustorget pepprade Busch Thor på med kritik mot såväl regeringen som regeringens samarbetspartier. Att värna människovärdet hade varit att rösta bort regeringen Löfven, sa Busch Thor och applåderna hördes säkert bort till Åhléns. Självförtroendet går inte att ta miste på.

En ny grupp som lockas till KD är unga tjejer. Varför, frågar jag Busch Thor. Hon svarar att det förmodligen har funnits ”ett sug efter ett alternativ till den gamla Gudrun Schyman-feminismen”. Jag frågar också vad hon fick för reaktioner när hon i våras skrev en artikel om unga tjejers otrygghet i Uppsala (Aftonbladet, 7/3), en text hon fick kritik för av bland andra kommunens chef på socialförvaltningen.

Enligt KD-ledaren förnekade ”vänsteretablissemanget” problemen. ”Men när allmänheten hörde av sig var bilden snarast den motsatta. Jag fick jättemycket stöd. Efterhand visade det sig också att det jag sagt var sant”, svarar Busch Thor.

När jag frågar om hon säger sig stå för feminism för att reta upp vänsterfeminister svarar hon nej, hon vill ”lösa riktiga samhällsproblem”. Men kristdemokraternas gamla vårdnadsbidrag då, hur går den ihop med feminism, undrar jag. Frågan är inte aktuell, får jag till svar, eftersom ”KD inte längre driver något sådant”.

Partiföreträdaren Lars Adaktusson lyckas gång på gång hamna i blåsväder i abortfrågan. Han har i stort sett följt partilinjen, svarar Busch Thor, men hon säger samtidigt att det är ”olyckligt att han vid några tillfällen valt att rösta på ett sätt som skapar onödig tveksamhet” om var partiet står i frågan. Partiets toppkandidat Sara Skyttedal har meddelat att hon inte tänker rösta som Adaktusson i EU-parlamentet, lägger partiledaren till.

Det hänger inte alltid ihop, men kanske handlar det oftare om att skapa känslor. Det känns väldigt amerikanskt när Busch Thor ber publiken komma närmare, lägger in skämt på exakt rätt ställen och trots det snabba tempot inte snubblar på orden. Retorik och scennärvaro är hennes hemmaplan. Särskilt lagom är det inte.

Företrädaren Göran Hägglund släppte tråden om ”verklighetens folk”. Busch Thor har den i ett fast grepp.