I veckan meddelades att landet som för tre år sedan röstade för att lämna EU ställer upp i EU-valet 26 maj som vanligt, för att utse ledamöter för ännu en femårsperiod. Misslyckande är ett alltför svagt ord för att beskriva britternas försök att godkänna utträdesavtalet med EU. Förhandlingarna mellan de två stora partierna fortgår och enligt källor inom Labour är man ”inte ens nära en lösning”.

Även om det skulle bli en uppgörelse är inte saken klar. Scottish National Party (SNP) kräver att en sådan ska bekräftas i en ny folkomröstning, vilket skulle motsvara en ny brexitomröstning. Brexitmotståndarna är generellt på stark frammarsch, inte bara skottarna utan även Liberaldemokraterna som gick framåt kraftigt i lokalvalen nyligen, på bekostnad av Tories och Labour.

”Vi arbetar för en uppgörelse som kan få stöd här i underhuset”, fastslår premiärminister Theresa May, för vilken gång i ordningen minns ingen. Det finns tid efter EU-valet då Storbritannien fått en förlängning av utträdet till 31 oktober, men ingen ljusning finns i sikte för grundläggande låsningar som den irländska gränsen. Ett brittiskt nyval sitter långt inne med tanke på opinionsläget för regeringspartiet. En ny folkomröstning framstår däremot alltmer som ett gångbart alternativ, trots alla löften om att ”uppfylla folkviljan”.

Det brittiska folket tröstade sig med fotboll i tisdags då Liverpool stod för remarkabel vändning mot storfavoriten Barcelona, från 0-3 till 4-3. Resultatet följde med in i onsdagens frågestund i parlamentet där oppositionsledaren Jeremy Corbyn uppmanade May att följa Liverpools exempel. ”När alla säger att det är över och de europeiska motståndarna verkar ha överhanden och klockan tickar ner så kan vi fortfarande lyckas”, replikerade May.

Frågan är om någon av dem sett matchen och vad den egentligen sade om förhållandet mellan Storbritannien och EU. Det var alltså belgaren Origi och holländaren Wijnaldum som gjorde två mål var för Liverpool, ledda av den tyske tränaren Klopp.