I gårdagens UNT intervjuades Elias Payam som riskerar utvisning – för ett tidigare misstag av afghanska ambassaden. Trots att ambassaden har erbjudit sig att rätta till felet vill Migrationsverket att Payam ansöker om nytt pass i Afghanistan, för att sedan söka arbetstillstånd utomlands. Men enligt Payam, som säger sig vara ateist, har han en shariadom över sig. Dessutom har han redan en anställning på Svartbäckens hemvård.

Byråkratin-rättvisan, 1-0.

Fallet påminner om de så kallade ”kompetensutvisningarna”, det vill säga att bagatellartade misstag leder till utvisningsbeslut. Misstagen är inte sällan gjorda av andra, och det ges ingen chans att rätta till dem.

Exempelvis utvisades it-utvecklaren Tayyab Shabab för att en tidigare arbetsgivare missat att betala tjänstepension. Vinit Malhotra, konsultchef Dynamo Consulting där Shabab var anställd, menar att Sverige fått ett dåligt rykte internationellt (Entreprenör, 12/12, 2018). ”Vi försökte precis anställa en utvecklare från Pakistan som hade helt rätt kompetens för oss men hans första fråga var: Hur är det egentligen i Sverige? Han hade läst om Tayyab och visste att han lämnat Sverige för Tyskland och Berlin.”, berättade Malhotra.

De hårda reglerna kring arbetstillstånd tvingade startupbolaget Need Insights, efter att deras eyetrackingspecialist Salman Iqbal nekats återvända till Sverige, öppna filial i Pakistan. Iqbal nekades förlängt arbetstillstånd för att han var tillfälligt arbetslös under 2015, men samtidigt hade han genom sin a-kassa haft högre inkomst än vad arbetstillståndet krävde. Och ABB-ingenjören Ali Omumi utvisades för en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Han beskrev det som att bli ”behandlad som en kriminell", trots att han hade gjort rätt för sig.

Listan över utvisningar av det här slaget är tyvärr lång. Det har inte bara drabbat företag och deras anställda, utan även familjemedlemmar och anhöriga. Helt i onödan.

På senare tid har det äntligen kommit domar som tyder på en ljusning. I våras slog Migrationsöverdomstolen till exempel fast att en utvisningshotad isoleringsmontör visst hade haft tillräckligt bra anställningsvillkor för uppehållstillstånd. I stället för som Migrationsverket fästa blicken på detaljer, som att uppgifter saknats på lönespecifikationen, valde Migrationsöverdomstolen att bedöma helhetsbilden. Den anställdes villkor visade sig då ha motsvarat, eller till och med överträffat, villkoren på svensk arbetsmarknad.

Helhetssyn verkar, för att uttrycka det försiktigt, vara något som Migrationsverket behöver jobba med. Alla kan inte få uppehållstillstånd, men det kan heller inte vara meningen att människor utvisas för små misstag.

Vare sig man är en it-specialist från Pakistan eller som Elias Payam jobbar på Svartbäckens hemvård.