En natt i november, en berusad tjej i baksätet i en bil som saknar bakdörrar. Tjejen har varit på en halloweenfest och druckit väldigt mycket sprit. Hon lämnar festen, men erbjuds på vägen hem skjuts. Sedan vaknar hon av att hon våldtas i bilens baksäte. En 18-åring, som nekar till brott, dömdes av Uppsala tingsrätt tidigare i januari till skyddstillsyn och tre månaders fängelse. Hade han fyllt 21 år hade straffet blivit hårdare.

När man läser domen är det tyvärr ett mönster som är lätt att känna igen; unga personer, alkohol och en tjej vars tillstånd utnyttjas.

Brottsförebyggande rådets nya nationella trygghetsundersökning visar oroande tecken. Bland yngre kvinnor mellan 20 och 24 år har utsattheten för grova sexualbrott ökat. 35,8 procent av kvinnorna i den ålderskategorin uppger att de utsattes för sexualbrott 2017. Även den upplevda otryggheten ökar; nu uppger 42 procent av de unga kvinnorna att de till exempel anpassar sina resvägar för att undvika att utsättas för brott.

På senare år har en rad våldtäktsfall uppmärksammats, detsamma gäller sexuella trakasserier på festivaler och badhus. I fjol vände Brottsförebyggande rådet i frågan om att titta på utländsk bakgrund i utredningen om sexualbrott, efter att Socialdemokraterna öppnat upp för det (man kan ju fråga sig varför en myndighet svänger först när regeringspartiet gör det, Moderaterna hade föreslagit samma sak tidigare).

Det anses naturligtvis inte vara okej med våldtäkter i något land, men kultur/kvinnosyn kan vara en pusselbit av flera. Och all fakta behövs för att finna rätt förebyggande åtgärder.

Liberalerna hör till de partier som har tryckt på för att slopa den så kallade ”ungdomsrabatten”, och nog är tre månader för en våldtäkt inte mycket. Man ska inte ha höga straff för sakens skull, och målet ska förstås vara att unga gärningsmän ska bli fungerande medborgare. Men för låga straff riskerar att skicka signalen att det inte är särskilt allvarligt att våldta, bara man är under 21. Glöm inte att det också finns unga brottsoffer.