Ett sevärt klipp på Youtube visar en demonstration i Sydney riktad mot vaccineringar. Ståuppkomikern Lewis Spears som lagt ut klippet, går runt och ställer den klassiska frågan ”Finns det någon läkare här?” Det gör det inte.

Demonstrationen framstår som ett typiskt uttryck för informationsresistens. Demonstranterna vet inget och vill inget veta, i alla fall inte om smittsamma sjukdomar. Men förmodligen har de sett inlägg på nätet, av andra personer som inte heller har några kunskaper i ämnet.

Du har rätt till din egen åsikt, men inte till dina egna fakta, är ett klassiskt uttryck som beskriver själva poängen med fri debatt. Vi kan tycka olika om mycket men ändå försöka förstå varandra och gemensamt försöka förbättra vår kunskap. Men att avsiktligt ljuga eller ignorera lätt kontrollerade förhållanden är något annat. En lögn är ingen åsikt utan bara en lögn.

Här finns en oroande aningslöshet. I Svenska Dagbladet den 7 april kan vi läsa om entreprenören Navid Modiri som bjuder in patenterade extremister till en sorts samtalsshow på sin podd. Han försäkrar att allt inte går an, men säger samtidigt att han gärna skulle bjuda in terroristen Anders Behring Breivik – ”en relevant person”. Han har redan bjudit in en förintelseförnekare och lagt ut samtalet på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Det kommer alltid att finnas personer som sväljer vilken förfalskning som helst. Men de som ligger bakom förnekandet av Förintelsen – eller låtsas att de vill ”nyansera” - vet att de ljuger och varför. Det erkänns ofta öppet. ”Det är så j-a effektiv propaganda” och ”det gäller att sänka slagskeppet Auschwitz”, är två uttryck som brukar dyka upp i sammanhanget.

Syftet ligger i öppen dag. Dels handlar det om att förolämpa offer, överlevande och efterlevande. Dels handlar det om att skapa en sorts acceptans för påståendet att judarna ljugit ihop folkmordet, i syfte att pressa världen på pengar och sympati. Så ska vägen beredas för en upprepning – ”snart tar vi sex miljoner till” som det hette i en sångtext av ett svenskt vit makt-band.

Det finns ingen händelse som är mer analyserad av den historiska vetenskapen än Förintelsen. Nya bidrag till vår förståelse kommer ständigt. Men någon historikerskola som hävdar att Förintelsen inte ägt rum eller ”överdrivits” finns inte, lika lite som det skulle kunna finnas en skola av geografer som hävdar att Nordamerika inte existerar.

Vad Modiri anser om personer som hittar på egna ”fakta” om vaccinering framgår inte. Men allt talar för att han tror att också sådant är beaktansvärda ”åsikter” i stället för medvetna osanningar. Att han utnyttjas av personer som hittat ett enkelt sätt att nå ut med öppen lögnpropaganda tycks aldrig ha slagit honom.

Det är viktigt att samtala. Men avsiktliga lögner syftar till något helt annat än samtal.