Tre poliser åtalas för skotten som dödade 20-årige Eric Torell i Stockholm för åtta månader sedan - en för vållande till annans död och två för tjänstefel. Enligt åtalet har de tre poliserna avlossat sammanlagt 25 skott mot Eric Torell, som hade Downs syndrom, varav tre träffat honom. Ett av skotten träffade i ryggen och orsakade hans död.

”Eric hade blivit hur glad som helst. Han sjunger nu, hos änglarna”, säger hans mamma Katarina Söderberg som beskriver åtalet som en oerhörd lättnad. Familjen ville mer än något annat få reda på vad som hände den natten när Eric dog. Efter platsundersökningar, rättsläkarutlåtande, ett flertal rekonstruktioner och 127 förhör har de fått visshet. Om att han gått ut på gården med sitt leksaksgevär i plast, om vad han gjort och vad poliserna gjort och att han sköts i ryggen.

Att få en fällande dom är förstås en annan sak. Att poliser ofta frias kan bero på många saker, som att det saknas bevis för att de begått ett brott. Men det kan också bero att de oftast är flera på platsen mot ett ensamt offer/misstänkt gärningsman. Och att det finns en omvittnad kollegialitet, en kåranda, som gör att man skyddar varandra. ”Alla fem uppfattade att han skulle skjuta dem” blev slutsatsen när fem poliser skjutit en 40-årig man i Svedmyra i fjol. Åtalet lades ned.

Polisen har rätt att bära vapen och bruka våld, och det är ett utsatt jobb att vara polis. Det är med andra ord svårt att bevisa att poliser inte handlat i nödvärn. Men utredarna av händelsen i Stockholm har gjort ett så bra jobb man kan kräva. ”När Eric Torell i ett efterföljande skede vänt ryggen mot poliserna har NN, utan att längre ha rätt till nödvärn, avlossat ett skott som träffat Eric Torell i ryggen och som orsakat hans död”, står det i stämningsansökan.

I och med åtalet kan tragedin få ett juridiskt avslut för alla inblandade. Hanteringen är en seger för Eric Torell och hans familj men också för hela rättssamhället. Domstolen har fått alla möjligheter att avkunna en rättvis dom.