Den ekonomiska stormakten Kina har på kort tid försökt att sätta press på Sverige vid två tillfällen. Först angående de kinesiska turisterna som avvisades från ett hotell i Stockholm av polisen, sedan om ett satirinslag i SVT:s Svenska Nyheter som drev med händelsen. ”Sverige måste be om ursäkt”, sade ambassadören Gui Congyou om hotellhändelsen. ”Sverige hetsar mot kineser”, skriver den regimtrogna tidningen China Daily om satirprogrammet.

Så långt är allt som vanligt. Auktoritära länder kräver då och då ursäkter från länder med fria medier. Ett tyskt humorprograms drift med Turkiets ledare Erdogan ledde till en kris mellan länderna. Anklagelser om russofobi eller sinofobi hörs regelbundet från Moskva och Peking. I det här fallet kan det höga tonläget spåras till Dalai Lamas Sverigebesök nyligen och, underliggande, till kritiken mot fängslandet av bokhandlaren Gui Minhai.

Kina ska förstås inte ha någon ursäkt från Sverige. Men det ska faktiskt det kinesiska folket ha, från SVT. Programdirektören Jan Helin har åter tvingats fram för att försvara någonting mycket illa genomtänkt från public service-bolaget. Nyligen var det ett uttalande av Jimmie Åkesson (SD) i slutdebatten som SVT ”tog avstånd från”. Nu tvingas man ta bort ett inslag från kinesiska Youku (motsvarande Youtube) med ”råd till kinesiska turister för att undvika kulturkrockar”.

Inslaget i programmet Svenska Nyheter är långt och behandlar svensk-kinesiska relationer i ett brett perspektiv. Den obetänksamma rasismen mot asiater tas upp som ett problem som alltid funnits i Sverige och andra västländer. Men det hela avslutas så med ett inslag med kinesisk speaker och text som, ur sitt sammanhang, bara kan uppfattas som grovt rasistiskt. Och som alltså läggs ut på Youku för att ”fånga upp kinesiska reaktioner”.

Det är mycket svårt att tänka sig samma inslag okommenterat på swahili med grova förolämpningar mot svarta. Vilken var tesen som skulle bevisas? Nej, SVT agerar ännu en gång bara ogenomtänkt. Vi kan inte ”be om ursäkt till Kina för en svensk satir som träffar svenskar”, säger Helin till TT. Nej, men till kineser för en satir som träffar kineser.

Gui Minhai-fallet är särskilt aktuellt med en ny bok av Jojje Olsson, seminarier vid helgens bokmässa i Göteborg och i Frankfurt samt ett EU-uttalande som ”uppmanar Kina att släppa Gui Minhai och alla fängslade försvarare av mänskliga rättigheter”. Ambassadör Gui Congyou är rasande och har i flera intervjuer anklagat Sverige för att lägga sig i Kinas inre angelägenheter. Samt påpekat att Gui Minhai står anklagad för ”allvarliga brott”.

Den svenske medborgaren Gui Minhai greps för snart tre år sedan i Thailand. Varken exportinkomster på hundra miljarder årligen, hotfullt politiskt spel eller journalistiska snedtramp får hindra kraven på att han släpps och får träffa sin familj, eller att han åtminstone får en rättvis rättegång.