Mycket allvarligt läge för Region Uppsala

Hur kan de blågröna ha "kontroll" när kostnaderna för Akademiska ökar med 100 miljoner på en månad? skriver två S-regionråd.

Knappt var tredje barn eller ungdom får vård inom 30 dagar, vissa månader har det till och med varit nere på en av tio, skriver Helena Proos och Vivianne Macdisi.

Knappt var tredje barn eller ungdom får vård inom 30 dagar, vissa månader har det till och med varit nere på en av tio, skriver Helena Proos och Vivianne Macdisi.

Foto: Privat

Debatt2019-11-20 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste sätta sjukvården först. Vårt län har en fantastisk sjukvård och vårdpersonalen gör varje dag otroliga insatser för att ge vård och rädda liv, men alldeles för många i vårt län måste vänta länge för att få vård. Köerna måste kortas. Det är den självklara utgångspunkten för oss socialdemokrater i Region Uppsala. 

Det ekonomiska läget i Region Uppsala är mycket allvarligt. Akademiska sjukhusets underskott har sedan sommaren försämrats med hela 100 miljoner kronor.

När kostnaderna ökar så pass mycket på så kort tid får man lätt uppfattningen att det finns en avsaknad av styrning från de blågröna. 

Hur kan den blågröna ledningen utge sig för att ha kontroll när kostnaderna ökar med 100 miljoner på bara en månad?

Och detta innan notan för materialkrisen har kommit. Denna brist på kontroll drabbar i slutändan personal och patienter.

Samtidigt som ekonomin försämras ser vi även att köerna växer.

Tillgängligheten inom BUP har rasat. Knappt var tredje barn eller ungdom får vård inom 30 dagar, vissa månader har det till och med varit nere på en av tio. Region Uppsala är bland de sämsta i hela Sverige. I valrörelsen var tonläget högt från de blågröna om att snabbt fixa tillgängligheten. Nu ser vi facit i form av växande köer. Väntetiderna är ett politiskt misslyckande från de blågröna och en tragedi för alla föräldrar och barn som måste vänta för länge. 

Trots de långa köerna vill inte de blågröna använda statliga satsningar tänkta att gå till patienter och personal.

Region Uppsala får i dag 14 miljoner kronor för att vända utvecklingen. Pengar som kunde gått till att korta köerna och ge fler än en tiondel av alla barn och unga vård försvinner i stället – ja, till vad? 

Resultatet blir att en allt mindre personal måste springa allt snabbare samtidigt som väntetiderna ökar.

Vårt besked är tydligt – satsningar till vård ska gå direkt till att korta köerna.

Vi får också oroväckande rapporteringar från vår moderatledda grannregion Stockholm. 600 läkare och undersköterskor ska varslas från Karolinska sjukhuset. 

Det är moderat sjukvårdspolitik dragen till sin spets, där patienter och personal står för notan från konsulter och privatiseringsexperiment.

I detta läge ser vi gärna att Region Uppsala välkomnar den uppsagda sjukvårdspersonalen till vårt län. Sjukvården behöver mer personal, inte mindre. 

Vi väljer därför alltid satsningar på personalen framför högerns privatiseringsexperiment. Samtidigt måste regionen bli en bättre arbetsgivare. Det handlar om bättre villkor, men också om att ha rätt person på rätt plats. 

Vi vill se en kompetensfond för befintlig personal. Undersköterskorna måste få en starkare ställning och fler personalgrupper behöver införas.

Lösningen på de växande köerna stavas mer och nöjdare personal. 

I grund och botten handlar det om att tillbaka kontrollen över sjukvården.

När ekonomin blir sämre, materielleveranser uteblir och vårdköerna växer tappar människor förtroende för samhällsbygget. Region Uppsala behöver ett nytt ledarskap som vänder trenden och sätter sjukvården först.