Skrämseltaktik mot Byggnads

Sveriges Byggindustrier vägrar lydigt att diskutera såväl jämställdhet som mångfald inom byggbranschen, skriver representanter för Byggnads.

6 april 1916 10:46

Varsel är en del av den svenska modellen. En modell som alla parter i Sverige säger sig vilja bevara.

Då måste man också förstå att varsel är ett verktyg och inget ”bråk”.

Byggnads gick in i den här avtalsrörelsen med tydliga mål att förbättra villkoren på våra byggarbetsplatser.

Våra krav handlar om ordning och reda och att fortsätta utveckla huvudentreprenörsansvaret. En modell vi fick igenom under förra avtalsrörelsen som har visat sig vara ett bra verktyg för att skapa ordning på våra arbetsplatser. Det ger bättre arbetsmiljö, större säkerhet och lika villkor.

Vi vill ha in fler kvinnor i branschen och möjliggöra för nyanlända att få ett jobb till schyssta villkor.

Vi vill trygga återväxten och säkerställa att elever som går ut byggprogrammen också får den lärlingsanställning de behöver för att bli färdiga byggnadsarbetare. Vi har redan förlorat generarationer av byggnadsarbetare och kommer aldrig kunna bygga allt som ska byggas ikapp om vi inte öppnar upp för dessa grupper och blir en modern och framtidsinriktad bransch.

Varför varslade vi? Byggnads har suttit i förhandlingar med Sveriges Byggindustrier (BI) i veckor för att ta oss an de utmaningar vi står inför. Gång efter annan fick vi konstatera att vi pratade inför döva öron.

Piskan inom Svenskt Näringsliv verkar gå stark, då BI lydigt vägrar diskutera jämställdhet och mångfald inom byggbranschen.

I stället fokuserar de på lönesystemen – det är deras lösning på framtidens utmaningar.

BI anklagar nu oss för att vara bråkiga och inte ta vårt ansvar. Men genom en högst medveten strategi har de förhalat förhandlingarna och skjutit samtalen i sank. Är det ansvarsfullt? Det är knappast som att deras mediala utspel, oseriösa rapporter och debattartiklar sker med förhandlingarnas väl och byggbranschens bästa för ögonen.

Det är skrämseltaktik för att rulla tillbaka de reformer som hård facklig kamp över årtionden kommit arbetstagare till del.

Alla prognoser visar att svensk ekonomi går uppåt. Byggbranschens går som tåget och miljarderna rullar in. Bara i år kommer de fyra största byggföretagen dela ut närmare fem miljarder till sina ägare. Självklart har Sveriges byggnadsarbetare rätt till en del av det som de är med och skapar.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande

Jan Andersson, ordförande Byggnads Mälardalen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!