Barn skadas inte av att se naken hud, Malmström

MP:s kommunalråd låter som en bakåtsträvande moralist.

Uppsala 22 juni 2020 16:10
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

I ett tv-inslag om att nakenbadet vid Fjällnora ska tas bort påstås det att "barnfamiljer känner sig inte välkomna där vuxna människor går nakna". Samt att nakenbadet inte är "en allmänt accepterad miljö" SVT (16/6).

Var det möjligtvis en överdrivet pryd äldre kristdemokrat i farten? Eller en konservativ turist som råkat hamna på fel bad? Nej, det var Miljöpartiets kommunalråd tillika ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden, Rickard Malmström, som hördes i inslaget. Han argumenterar alltså för att det avskilda nakenbadet, som funnits vid Fjällnora i fem decennier, ska bort.

Vid första anblick verkade beslutet om att ta bort badet bero på en, från kommunens sida, tafflig hantering av ärendet. Det senaste beskedet är att beslutet skjuts upp. Men det finns alltså ett politiskt motstånd mot badet i sig. 

 

Malmströms uttalanden är märkliga. För det första ska politiker hålla sig ifrån att uttala sig som självutnämnda talespersoner för "barnfamiljer". Personligen vill jag snarare att mina barn inte ska behöva växa upp i ett samhälle där nakna kroppar sexualiseras i tid och otid. Särskilt inte av makthavare som politiker. 

På samma sätt som jag under min barndom upptäckte nakenbadets existens under en av många sommardagar i Fjällnora, vore det fint om dagens barn kunde upptäcka hur avdramatiserat nakenhet kan vara. Naken hud är varken fel eller suspekt. Inget barn tycker att naket är fel - förrän omgivningen tutar i dem det.

För det andra är det intressant att en politiker från det "progressiva" Miljöpartiet, partiet som vanligtvis hyllar normkritik, låter som en bakåtsträvande nymoralist. Nakna karlar och kvinnor? Usch och fy, håll för barnens ögon! 

 

Enligt Malmström är nakenbadet alltså inte en "allmänt accepterad miljö". Som om endast det eventuellt "allmänt accepterade" skulle respekteras. Hade feminister, hbtq-aktivister med flera, haft den hållningen genom historien hade inte mycket här i världen förändrats till det bättre. 

Något som tycks ha ändrats är värderingarna i MP. När jag för över tio år sedan följde feministiska aktivister som ville bada topless på simhallar fanns det miljöpartister som gav dem stöd. Sedan hände något. På senare år har det påfallande ofta varit MP-politiker som försvarat könsseparata badtider. Konserverande könsseparation som motiveras med kultur och religion, för även barn. Vi talar då inte ens om nakenbad.

Inte undra på att kommunalrådet i Uppsala vill "skydda" barn från att se nakenbadarna i Fjällnora. Oförmögen att se värdet av den frihet som badet ger.

Sakine Madon

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Gängrån och larm om flera smällar – polishelikopter kallades in

Uppsala

Ung flicka till sjukhus med ambulans – efter cykelkrock

Litteratur

Inga externa medlemmar i nya Nobelkommittén

Personligt

Peter Madsen omringad av polis efter flyktförsök

Uppsala

Påverkad 30-åring – körde rakt in i stolpe

Visa fler