434 SLU-anställda gör klimatupprop

Nu går SLU-anställda samman och uppmanar fler läroverk att rädda klimatet. "Det ska vara dyrt att göra fel och billigt att göra rätt", säger forskaren Karin Gerhardt.

Uppsala kommun 19 september 2019 09:04

434 anställda på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, uppmanar läroverk i Sverige att visa mer konkret handlingskraft i klimatfrågan.

– Forskare har sett de här klimatförändringarna i 30 år men det görs för lite. Nu vill vi stödja Greta Thunberg och göra som ungdomarna ber oss. Vi går ut och demonstrerar och kräver att politiker gör mer. Det ska vara dyrt att göra fel och billigt att göra rätt, säger Karin Gerhardt, forskare i hållbara livsmedelssystem vid SLU.  

I nästa vecka har världens ledare kallats till ett FN-toppmöte om klimatet. På flera håll i världen demonstrerar unga för att vuxenvärlden ska ta klimatfrågan på allvar och att den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grader. 

– Vi måste börja tänka på våra barn. Vi är så bekväma i dag, för våra barns skull behöver vi höras och agera, vi vill att fler kunskapsorganisationer och universitet också gör samma sak, säger Karin Gerhardt. 

– Fler lärosäten, även Uppsala universitet, borde satsa på att vara i linje med Parisavtalet och ha som mål att göra sitt för att uppvärmningen ska stanna på 1,5. När det blir varmare blir det färre platser människor kan bo på. Dessutom blir det mat- och vattenbrist. Tillslut finns bara konflikter kvar, säger Marie Kvarnström, konsulent för biologiskt mångfald på SLU. 

Fredag 27 september tågar personal och studenter från SLU till Forumtorget för en klimatdemonstration.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lise Kalén

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Uppsalaprofessor: Här är vinnarna – och förlorarna

Uppsala

Därför lyser vattentornet rött

Uppsala

Pelling: "Inte förhastat beslut att öppna för anhöriga"

Uppsala

Inbrottstjuv slog sönder fönster – och larm

Uppsala

TV: Se vattentornet – från luften

Visa fler