Flaggbråket i kommunen fortsätter

Uppsalapolitikerna är oense om vilken flagga som ska vaja på kulturförvaltningens verksamheter.

Uppsala kommun 8 oktober 2019 19:36

I protest mot Sölvesborg kommuns beslut att sluta flagga med regnbågsflaggan på kommunhuset, tog Uppsala kommun beslut om att kulturförvaltningen ska flagga med regnbågsflaggan under hela oktober månad. Sarah Havneraas (KD), som sitter i nämnden, ansåg att beslutet togs förhastat och kontrade med förslag om att EU-flaggan ska hissas under hela november och svenska flaggan under hela december. 

– Det fanns inte tid att bereda frågan, beslutet bara togs. För mig är oktober Rosa bandets månad. Kommunen ska inte lägga resurser på att kontra andra kommuners beslut, säger Sara Havneraas (KD).

Hon fortsätter:

– Ska vi flagga kan vi börja flagga för massa saker,  jag gillar vår svenska flagga, säger Sarah Havneraas (KD). 

I Sverige tar varje kommun själva beslut om hur flaggning ska se ut på kommunala byggnader. Olika regler gäller för privatpersoner och kommuner. Individer får inte använda Sverigeflaggan i kommersiellt syfte, utan ska följa svensk lagstiftning. Kommunen tillåts bland annat flagga med svenska flaggan, EU-flaggan och regnbågsflaggan. Uppsala kommuns regnbågsflaggning har dock JO-anmälts av en privatperson.

– Mycket styrs av kommunernas egen flaggpolicy och det kommunala självstyret. I Sverige är svenska flaggan folklig och det skiljer sig från andra länder, säger Carl-Michael Raab, biträdande statsheraldiker på Riksarkivet. 

I Uppsala kommun är flaggningen just nu en het fråga. SD lämnade nyligen in en motion om att kommunen ska sluta använda regnbågsflaggan. 

– Det pågår ett flaggbråk, säger Sarah Havneraas (KD).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lise Kalén

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Rattsurfare var nära att krocka med polisbil

Fotboll

Dalkurds sparkade sportchef: "Jag var chockad"

Uppsala

25-åring till sjukhus efter krock med träd

Fotboll

"Vill visa att jag är här för att stanna"

Sport

Ny kollaps av serieledande Frölunda

Visa fler