Brevinkasten sitter för högt för Postnord

En bostadsrättsförening i Fålhagen är den senaste som hotas av inställd postutdelning. Brevinkasten sitter för högt, enligt Postnord.

Uppsala kommun 3 oktober 2019 09:05

Senast den 14 oktober måste bostadsrättsföreningen Port Artur på Frodegatan i Uppsala ha åtgärdat sina brevinkast. Annars måste de boende hämta sin post på Postnords företagscenter på Björkgatan. I våras uppmärksammade vi ett liknande fall i Luthagen, där bostadsrättsföreningen gav upp och installerade fastighetsboxar.

Eve Roubinet sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Port Artur och har varit med om att driva frågan i flera år. Hon säger att det är svårt att hitta en lösning som Postnord godkänner i sekelskifteshuset. 

– Sätter man in fastighetsboxar innebär det att ytterdörrarna inte går att öppna helt vilket gör det svårt när man ska flytta stora saker, säger Eve Roubinet.

Ärendet ligger nu hos Rådet för utdelningsfrågor som ännu inte kommit med något utlåtande. Postnords inställning är dock benhård.

– Vi är måna om brevbärarnas arbetsmiljö. Vi kartlägger löpande brevinkasten. Det är en ganska lång process innan vi hamnar i läget där vi är med den här bostadsrättsföreningen, säger Camilla Törnqvist, distributionsområdeschef på Postnord i Uppsala

På Frodegatan är det största problemet att 64 av de 72 brevinkasten sitter 140 centimeter över golvet. Enligt riktlinjerna ska de sitta på mellan 60 och 125 centimeters höjd. 

De översta facken i fastighetsboxar sitter högre upp. Varför godkänns det?

– Det är en annan utdelningsform. Där öppnas hela framsidan, och det blir inte samma vridning av handleden för brevbärarna, säger Camilla Törnqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

20-åring knivrånades i centrala Uppsala i natt

Ishockey

Häggs nya kontrakt värt 30 miljoner kronor

Uppsala

Ungdomar döms för rån och utpressningförsök

Fastighetsaffärer

Ny ägare tar över lantbruksfastighet i Uppsala

Fastighetsaffärer

Nya ägare till stuga i Tobo - 2 550 000 kronor blev priset

Visa fler